E greu să fii zeu

Roxana Covaliu
Roxana Covaliu 31 Iulie, 2017
2054

Anton e trimis ca observator pe o planetă a cărei societate a ajuns într-un stadiu asemănător evului nostru întunecat. Cu toate resursele la îndemînă pentru a se infiltra în stratul de sus al societății, Anton (sub numele de Don Rumata) încearcă să găsească și să pună la adăpost ultimii supraviețuitori dedicați rațiunii și culturii, vînați cu cerbicie de prim-ministrul Don Reba și oamenii săi.

Pe lîngă neașteptata schimbare de decor față de ultimele mele lecturi din Strugatski, „E greu să fii zeu” e suprinzătoare și din perspectiva clarității cu care am simțit frămîntarea crescîndă  a personajului principal, pentru care lumea aceea aflată în pragul decăderii, unde mizeria și cruzimea prosperă, devine palpabilă, manipulabilă, emoționantă. Interdicția absolută de a interveni în cursul istoric al lumii pe care o vizitează îl copleșește pe Don Rumata, care nu mai poate privi evenimentele cu obiectivitatea necesară o dată ce indivizii se transformă în persoane și luptele în crime.  

Pentru cei care cred că literatura SF e dependentă de prezența tehnologiei și a conceptelor cu care operează știința, cartea aceasta ar putea dezamăgi. Tema străinului, a intervenției și a progresului sunt dezbătute pe larg, însă modul în care ne sunt servite face uz mai degrabă de exemplu decît de teorie, ceea ce e puțin ironic, dar cu atît mai eficient.

E greu să fii zeu
E greu să fii zeu
Arkadi Strugațki, Boris Strugațki
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram