Două secole de mitologie națională

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 27 Aprilie, 2018
2541

Volumul lui Boia despre conceptul de națiune e potrivit ca punct de plecare pentru studii aprofundate. Ca mai toate cărțile recente ale istoricului, și acest eseu discută lejer, fără prea multe detalii și note de subsol, o temă dificilă, aproape periculoasă când vorbim de identitatea europeană. Tema națiunii stă la bazele construcției europene din ultimele secole, așa cum stă și la baza majorității conflictelor mari și mici din secolul XX.

Lucian Boia reia cronologic evoluția conceptului de națiune cu cele două accepțiuni mari (proiect politic – modelul francez și proiect etnic-cultural – modelul german), apoi discută evoluția politică a Europei, pornind de la proiectul latin, apoi cel germanic și sfârșind cu proiectul slavic. Citim despre cum ideea de națiune e un construct înțeles de fiecare cum dorește: fie lingvistic sau etnic, fie teritorial sau impus cu forța pentru a sluji unui proiect politic. Orice accepțiune dorim să alegem, există exemple concrete în istoria Europei. Conceptul Uniunii Europene post-națiune e prea puțin abordat. Sunt abordate însă conflictele mondiale și cele locale (etnice și religioase) care aveau la bază modele naționale.

Volumul, așa cum am spus, merită citit pentru un punct de plecare. Însă ar merita extins (Lucian Boia pomenește puțin Africa cu națiunile sale inventate postcolonial) spre continentul asiatic unde problema națiunii merită deplin dezbătută. Dar și o reactualizare cred că e necesară. Avem, între timp, anexarea peninsulei Crimea, Brexitul, ofensiva islamică și atentatele din Marea Britanie, Franța și Germania, avem ofensiva naționalismului în Ungaria și Polonia și multe alte conflicte care dau o altă culoare temei față de momentul în care acest volum a fost scris.

Două secole de mitologie naţională
Două secole de mitologie naţională
Lucian Boia
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram