Disecție

Roxana Covaliu
Roxana Covaliu 02 Iulie, 2018
2054

Disecție mi-a părut a fi un roman scris cu scopul de a face cititorul să empatizeze cu victimele și supraviețuitorii masacrului din Gwangju, relatînd din perspectiva mai multor personaje desfășurarea confruntărilor absurde dintre forțele armate și cetățenii sud-coreeni în cursul revoltei studențești care a luat o turnură atît de tragică în 1980.

Romanul este împărțit în șase capitole, fiecare narat de către un personaj diferit, vocea unuia dintre ele povestindu-ne post-mortem evenimentele așa cum le-a experimentat înainte și după ce a fost ucis. Să fi fost eforturile prea vizibile de a colora, prin tot soiul de metafore vizuale facile, carnagiul și actele de cruzime? Sau poate faptul că, prin felierea longitudinală pe care o operează asupra evenimentelor, istoria devine confuză și desfășurarea temporală a lucrurilor devine dificil de urmărit, însă eu aș fi preferat oricînd o carte-reportaj mai degrabă decît această dramatizare a unor întîmplări suficient de dramatice în esența lor. 

Disecție e bine încadrat în colecția Musai, dar nu prin valoarea literară, neapărat, ci mai degrabă prin subiectul pe care îl abordează. Cu siguranță, puțini dintre noi au fost curioși să parcurgă istoria modernă a acestei nații atît de înfloritoare în zilele noastre, și pînă la urmă cred că aceasta a fost și intenția scriitoarei, de a ne reaminti că istoria tuturor statelor este pătată de acte de cruzime împotriva propriilor cetățeni, și că manualele și cărțile de istorie nu au cum, privind de deasupra, să pătrundă dimensiunile catastrofale pe care războiul civil le sapă la nivelul individului captiv în eveniment.

Disecție
Disecție
Han Kang
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram