Despre iubire și moarte

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 10 Iunie, 2016
1982

Patrick Suskind, autorul a două romane de succes - „Parfumul” și „Porumbelul”, n-a rezistat ispitei de a se apleca și peste balustrada ce străjuiește abisul generator de sensuri al genului eseului. Ceea ce l-a mânat într-acolo se poate înțelege din cuvintele cu care își începe non-disertația: „Încă din zorii civilizației, omul-artist și, încă din timpurile lui Orfeu, omul-poet au găsit puține lucruri care să-i preocupe la fel de stăruitor ca iubirea. Căci, după cum bine știm, poeții nu scriu despre lucruri despre care au habar, ci despre lucrurile de care nu au habar, iar asta din motive de care n-au habar, dar de care vor, cu orice preț și în fiecare amănunt, să aibă. Acest habar-n-am, acest nu-știu-ce-va-să-nsemne este impulsul primar care le pune în mână condeiul, pana ori lira. (Furia, jalea, exuberanța, banii etc. sunt absolut secundare.) Dacă lucrurile ar sta altfel, n-ar mai exista poezii, romane, piese de teatru etc., ci doar comunicate oficiale”. Așadar, dintr-o convingere asumată a neștiinței sale și dintr-o sete de a stinge această neștiință.

De ce este „Despre iubire și moarte” o non-disertație? Pentru că autorul nu își propune să ofere teze despre iubire și moarte pe care apoi să le susțină cu acribia filosofului, pentru că nu are pretenția de a se erija în atoateștiutor pe o anumită temă. El doar își afirmă uimirea față de predispoziția oamenilor de a se lăsa uimiți și absorbiți de tema iubirii și de non-tema morții, care se pare că sunt totuși legate indisolubil, conform mitologiei. El doar lansează întrebări retorice și încearcă să însăileze câteva răspunsuri, servindu-se bineînțeles de scrierile marilor înțelepți, filosofi și literați care au exploatat la rândul lor aceste teme.

Rezultatul este un eseu de dimensiuni potrivite, scris pe înțelesul tuturor, emanând mai degrabă a invitație la meditație decât a ofertă dată de răspunsuri axiomatice. Nu vă așteptați, așadar, să vă fie tulburată concepția despre iubire sau moarte, ci doar să vă fie trezită din amorțeală facultatea de a vedea lucrurile și puțin altfel.

Despre iubire şi moarte
Despre iubire şi moarte
Patrick Süskind
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram