Despre inimă și alte eseuri

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 19 Septembrie, 2017
1982

Cea mai recentă carte semnată Andrei Pleșu este formată din rescrierea a patru conferințe, ținute de acesta cu diferite ocazii, între anii 2006 și 2015. Acestea sunt: Despre inimă, Despre bătrânețe, Despre prostie și Despre problema răului. Așadar, patru teme ce nu par a avea prea multe în comun. Și totuși, ceva le leagă. Iar acel ceva este spiritul dilematic pe care fondatorul revistei de cultură Dilema Veche reușește să îl imprime fiecăreia dintre ele. Cum reușește aceasta? Refuzând să abordeze tonul înțeleptului atoateștiutor, care vine să facă lumină, să trieze cu precizie de chirurg între adevăr și eroare, să așeze fiecare idee la locul ei dinainte stabilit în sfera ideilor înalte. Dimpotrivă, el vine să semene întrebări în cadrul întrebărilor prime, să caute și să dezbată nuanțe, să analizeze punctele de vedere ale altora, să trezească în mintea auditoriului instincul de a-și ascuți judecata, să-l trezească pe acesta din letargia celui ce așteaptă răspunsuri gata făcute și livrate ca dogme de necontestat. Iar asta îl face un tip uman, ușor de frecventat și chiar ușor de iubit.

Și dacă ar fi să i se mai recunoască un mare merit lui Andrei Pleșu, ar fi acela că are curaj. Într-o lume asediată de discursuri umanist-seculariste, anti-creștine și anti-ecleziale, el invocă la tot pasul valorile creștinismului, făcând trimiteri la texte scripturistice precum și la operele marilor părinți și scriitori bisericești, din toate timpurile. Mai mult, într-o lume hăituită de falsul concept al corectitudinii politice, el își ia libertatea de a da de pământ cu acest idol modern, dovedindu-i cu argumente de nezdruncinat, măreața-i inutilitate.

Așadar, după Parabolele lui Iisus și Despre frumusețea uitată a vieții, Andrei Pleșu revine cu o nouă doză de optimism și luciditate, dozate perfect pentru structura emoțională și intelectuală a omului firesc.

Despre inimă și alte eseuri
Despre inimă și alte eseuri
Andrei Pleșu
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram