TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Despre îngeri

Când a publicat prima ediție a cărții Despre îngeri, în 2003, Andrei Pleșu, receptat aproape în unanimitate ca filozof, a uimit pe toată lumea. Și în special, mediul teologic. Cu atât mai mult cu cât tema aleasă de acesta avea menirea de a umple un spațiu lăsat gol, conștient sau nu, de către toți teologii dogmatiști oficiali (într-un interviu acordat lui Sorin Dumitrescu, Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae afirma că nu s-a ocupat niciodată de problema îngerilor, considerând mult mai importantă dogma hristologică). Uimirea a fost cu atât mai mare cu cât Pleșu a realizat o lucrare foarte bine documentată. Astfel, el aduce în dezbatere, poate pentru prima dată, ideea conform căreia Platon ar fi intuit existența îngerilor, denumindui-i însă „daimoni”.
De asemenea, el realizează și un paralelism deosebit de frumos între oameni și îngeri, prin care propune o viziune echitabilă a rapoartelor dintre aceștia: sunt îngerii deasupra oamenilor, dar din altă perspectivă și oamenii sunt mai presus de îngeri. Ineditul lucrării se dezvăluie în cea de-a doua parte a acesteia, unde autorul propune și susține corespondențe între îngeri și o sumă de „categorii aristotelice”: îngeri și zile, îngeri și litere, îngerii națiunilor, intelectul ca înger ș.a.

În scurt timp, lucrarea sa a fost recunoscută ca una de referință, fiind inclusă pe listele bibliografice pe tema îngerilor de către toate instituțiile teologice. Din fericire, Andrei Pleșu nu și-a epuizat cu această lucrare entuziasmul față de studiul teologiei, revenind peste doar câțiva ani cu o nouă lucrare ce, îmi place să cred, l-a confirmat ca teolog: „Parabolele lui Iisus - Adevărul ca poveste”.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Calitatea luminii Calitatea luminii Calitatea luminii Mircea Pricăjan
Despre sarcină, nașterea și creșterea copilului în primii ani de viață s-au...
Munca Munca Munca Mitoş Micleuşanu
Volumul de versuri Munca, purtând semnătura Micleușanu M., nimeni altul...
Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Milan Kundera
Piesa de teatru Jacques și stăpânul său este, după spusa lui Kundera...
Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Daniela Luca
Cu siguranță lumea cărților nu ar putea exista fără cititori, așa cum lumea...
Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Nicolae Coande
Cartea lui Nicolae Coande, purtând subtitlul Eseuri despre întoarcerea...