Dealurile verzi ale Africii

Dan Andrei Rareș
Dan Andrei Rareș 14 Mai, 2014
110

O carte incredibil de incorectă politic, o carte care, dacă s-ar scrie acum, ar trebui interzisă.

Şi pe bună dreptate. Dealurile verzi e un jurnal african de vânătoare, lucru care azi cred că e şi ilegal nu doar imoral, relatarea unei călătorii pe care Hemingway a întreprins-o în Tanzania împreună cu cea de-a doua sa soţie Pauline. Ernest e aici departe de imaginea arhicunoscută a celebrităţii care pătrunde, urmărită de camerele Discovery, pe continentul African. Petrece zile întregi la pândă în liziera pădurii, sau aleargă cu arma în mână prin iarba înaltă, urmărind stropii de sânge, care lucesc negru în lumina soarelui. Nicăieri nu se pune problema moralităţii sau a crimei, din contră, povestea se învârte în jurul obsesiei lui pentru trofee cât mai spectaculoase. Asta şi face deliciul cărţii, într-un fel, pentru că dacă nu îşi poate ţine mândria şi orgoliul în frâu, se ironizează în permanenţă cu sinceritatea dezarmantă şi stilul inconfundabil care l-au făcut celebru.

Nici băştinaşii nu scapă. Hemingway nu dă doi bani pe culoarea pielii lor, pe faptul că sunt pe cale de dispariţie sau că aparţin unei etnii unice de războinici mândri. Îi plăteşte să-i care bagajele sau să-i urmărească vânatul, îi ia peste picior pe cei slabi şi fricoşi sau leagă prietenii sincere şi fireşti cu cei pe care îi admiră.

Într-o atmosferă care aduce aminte de Africa colonială, cu corturi albe şi spaţioase, cu verande pe care se serveşte ceai şi se poartă discuţii spirituale la câţiva paşi de capete de antilope şi lei, retezate şi aşezate la uscat, aici îl vedem pe Hemingway într-unul din puţinele momente în care s-a simţit împlinit. Ce spune asta despre el sau despre noi, cei care citim cartea, nu sunt sigur, dar eu unul cred că poţi să-ţi iei cartea asta la tine şi când te duci să salvezi caii din Letea.

Dealurile verzi ale Africii
Dealurile verzi ale Africii
Ernest Hemingway
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram