De ce sar

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 28 Decembrie, 2017
1982

Autismul este unul dintre cele mai mari mistere ale lumii medicale contemporane. Nu se știe încă ce îl declanșează, nu se știe nicio metodă sigură de tratament și, mai mult, încă nu a fost definit pe de-a întregul, nu i s-au putut stabili toate formele de manifestare. Tocmai de aceea este foarte dificil să relaționezi cu o persoană ce s-a născut cu această disfuncție. Pentru că autismul, orice s-ar spune nu este o boală.

Naoki Higashda, un băiat japonez de 13 ani cu autism, ne dezvăluie în această carte câteva mici secrete cu ajutorul cărora să-i putem înțelege pe cei cu autism. Veți descoperi aici răspunsurile venite „din interior” la întrebările cele mai frecvente în legătură cu comportamentul greu de descifrat al persoanelor cu tulburări din spectrul autist: de ce repetă întrebarea, înainte de a da un răspuns, de ce se rătăcesc frecvent, de ce sar, de ce țipă uneori, dacă și de ce îi deranjează atingerea, dacă și de ce preferă să stea singuri, și altele asemenea. 

Ceea ce surprinde însă cel mai mult este maturitatea cu care acest copil de doar 13 ani a răspuns la întrebări. Iată doar unul dintre răspunsuri, ce sigur vă va pune pe gânduri și vă va face să vă schimbați percepția despre persoanele cu autism: „În clipa de față însă, chiar dacă ar descoperi cineva un medicament care vindecă autismul, nu sunt sigur că aș alege să mă schimb. Cum am ajuns să gândesc astfel? Iată explicația mea pe scurt: mi-am dat seama că fiecare ființă umană, cu sau fără nevoi speciale, trebuie să lupte pentru a da totul, iar această luptă pentru fericire este cea care aduce fericirea. Pentru noi, autismul înseamnă să fim normali – așa că nici măcar nu putem spune, cu siguranță, cum este normalul în lumea voastră. Atâta vreme cât poți ajunge să te iubești pe tine însuți, nu sunt sigur că e atât de important  dacă ai autism sau nu”.

De ce sar. Însemnările unui băiat de 13 ani cu autism
De ce sar. Însemnările unui băiat de 13 ani cu autism
Naoki Higashida
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram