De ce pisicile nu au coadă

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 17 Martie, 2018
1982

Conform Wikipedia, limerick-ul este o poezie comică cu formă fixă având rimele în ordinea a-a-b-b-a. Metrul este foarte rigid: primul, al doilea și al cincilea vers sunt formate din trei picioare metrice, iar treilea și al patrulea din doua picioare metrice. Ritmul poate fi considerat un anapest, alcătuit din doua silabe scurte și apoi una lungă, opusul unui dactil. Primul vers se termină de obicei printr-un nume de persoană sau localitate.

Acestea fiind spuse, este clar că antologia de față a fost mai întâi un pariu. Pentru că, în mod clar, nu este la îndemâna oricui să scrie poezie în formă fixă. Și cu atât mai mult, una cu atâtea reguli stricte. Și cu toate acestea, o mână de poeți români contemporani s-au prins în acest pariu. Au strigat prezent (în ordinea numerelor de pe tricou): Cosmina Moroșan, Andrei Dósa, Antonela Vulpe, Valentina Chiriță, V. Leac, Cristina Ispas, Micleușanu M., Lavinia Braniște, Dan Sociu, Constantin Acosmei, Sebastian Big și Sorin Gherguț.

Ce le-a ieșit, veți vedea în carte. Dar, ca un avertisment, să nu vă așteptați la miracole. În fond de ce ați avea vreo așteptare de la o carte care are în titlu nelipsita pisică, fie ea și fără imperiala-i coadă. Vă pot dezvălui totuși că vă veți întâlni cu raperița Vatra – Fină, cu o rudă anonimă care avea un flamingo și asculta pe cd palcido domingo, cu un tip din Dorohoi care mânca la cină usturoi, cu un pitic mărunt și-aproape chel din Maramureș și cu... dar mai bine nu vă mai zic decât că...ce să vezi, n-ai unde să vezi pisica din titlu. Sau poate voi veți fi mai dibaci și o veți găsi în limerick-ul lui Sebastian Big...

Asta-i provocarea cu care vă las. Eu m-am poezit și m-am retras.

De ce pisicile n-au coadă
De ce pisicile n-au coadă
Vasile Leac
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram