De ce, Doamne? O radiografie a suferinței

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 22 Februarie, 2021
1982

C.S. Lewis, reputatul profesor de literatură medievală și renascentistă de la Cambridge și unul dintre cei mai îndrăgiți conferențiari ai generației sale, a fost până în miezul maturității sale ateu. Abia în anul 1929, la vârsta de 41 de ani, a avut revelația existenței lui Dumnezeu, iar de atunci devine unul dintre cei mai activi și mai fascinanți apologeți creștini laici ai secolului XX. Experiența convertirii sale o descrie în cartea "Surprins de bucurie" (Surprise by Joy), publicată în 1955 (tradusă și în limba română la editura Humanitas, în colecția Memorii. Jurnale). 


La câțiva ani după această bucurie, trăiește ceva asemănător, când o cunoaște pe „bucuria" Joy H. Davidman, cea care îi va deveni și soție. Însă „împăratul bolilor", cancerul, i-o răpește pe aceasta după doar câțiva ani de la căsătorie, moment care corespunde pentru C.S. Lewis, de pe acum marele apărător al creștinismului, cu cea mai violentă criză a credinței. Rămas fără soția sa iubită, el se transformă într-un veritabil Iov modern și se ia la trântă cu Dumnezeu, atât pentru faptul că i-a răpit-o pe Joy, bucuria lui, cât și pentru faptul că nu primește niciun răspuns la întrebarea-strigăt: "De ce, Doamne?". Din acel moment, pentru el Dumnezeu devine un Sadic Cosmic, care îți dă o bucurie doar pentru a ți-o lua înapoi când te bucuri mai tare de ea, un Arogant care îți trântește ușa în nas când te duci să îl iei la întrebări, un Mare Iconoclast, care spulberă omului "icoanele" credinței și ale iubirii sale. 


Însă tot Joy, printr-o apariție surprinzătoare în vis și în egală măsură în conștiință, adică printr-un alt fel de revelație, va fi cea care îl va ajuta să depăsească această criză spirituală și să îl redescopere pe Dumnezeu, redescoperindu-se, totodată și pe sine însuși. „De ce, Doamne?” este o fascinantă radiografie a suferinței, o scară de la disperare la speranță și o nouă lecție despre om și Dumnezeu.

De ce, Doamne?
De ce, Doamne?
Clive Staples Lewis
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram