Dao De Jing

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 23 Noiembrie, 2017
1982

Dao De Jing este cartea sacră a religiei taoiste. Este atribuită înțeleptului chinez Lao Zi. Legenda spune că acesta ar fi scris cartea Dao De Jing, ca o moștenire spirituală pentru toți cei care l-au cunoscut în viață și au apreciat modul lui de viață. Cartea este alcătuită din 5000 de cuvinte și conține o parte despre Dao, principiul creator, proniator și regenerator și o parte despre Virtute (De), care este un ghid succint despre cum să trăiești în armonie cu Dao.

Ceea ce m-a surprins în mod plăcut la această carte a fost mulțimea de asemănări dintre concepțiile religioase regăsite în ea și învățătura creștină. De exemplu, atributele lui Dao de creator al lumii din nimic și proniator al acesteia sunt comune cu cele ale Dumnezeului adorat de creștini. Ba mai mult, portretul pe care Lao Zi îl face Omului Sfânt, denumire generică pentru oricine reușește să intre în armonie cu Dao, seamănă în multe puncte cu portretul lui Iisus Hristos: este înțelept, blând, smerit cu inima, preferând tăcerea și singurătatea mai mult decât vorbăria multă și mulțimea de oameni; de asemenea, seamănă lumină și pace oriunde ajunge și toți oamenii înțeleg lucrarea lui și se bucură de prezența lui printre ei.

De bună seamă că nu se poate pune semnul egal între creștinism și daoism (sau taoism), dar asemănările de netăgăduit dintre cele două mi se par suficiente pentru a genera un respect reciproc între adepții celor două religii, mai ales astăzi, într-o epocă în care omenirea este măcinată de conflicte inter-religioase.  

Dao De Jing
Dao De Jing
Lao Zi
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram