Cypherpunks. Libertatea și viitorul internetului

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 12 Iulie, 2016
2541

Am citit cartea asta mai mult din curiozitate, văzusem suficiente documentare și citisem multe articole în presa on-line și cea scrisă despre Assange și celebrul site WikiLeaks – site care a revoluționat o parte a jurnalismului independent și a pus pe jar marile servicii secrete ale lumii și nu puține guverne occidentale.
Construită sub forma unui dialog, mai mult sau mai puțin organizat, între membri și prieteni WikiLeaks, cartea dezbate teme contemporane privind libertatea de expresie și mișcare în spațiul virtual, dreptul la confidențialitate și securitatea utilizatorului obișnuit. Sunt multe informații necesare oricărui utilizator de internet, telefonie mobilă de tip smartphone sau utilizator de rețele sociale.
Sistemele de stocare a informațiilor au devenit extrem de ieftine și sunt multe state care stochează tot, de la convorbiri telefonice, mailuri trimise sau date despre plăți on-line, fotografii urcate pe internet etc. E bine de știut, de pildă, că Facebook stochează date de până la 500 mb pentru fiecare cont creat, indiferent dacă a fost șters sau nu. Orice cont creat de un utilizator pe o rețea socială devine țintă a reclamelor și a studiilor economice – mai precis, devine obiect de studiu și de profit economic. Libertatea și anonimatul țin de anii de început ai internetului – astăzi, orice mișcare făcută pe internet, orice click, pagină deschisă sau timpul pe care l-am petrecut pe un site este înregistrat de cineva. O altă temă importantă e cea a incapacității utilizatorului de a înțelege tehnic obiectele – minicalculatoarele pe care le folosește, și mă refer la smartphone, iphone, mp3 player etc. O specializare continuă a calculatorului în obiecte cu utilizare precisă duce și la înțelegerea lor din ce în ce mai puțin în rândul utilizatorului obișnuit.
Multe, multe lucruri de dezbătut după lectura acestui volum. Deși e o transcriere a unei convorbiri, a unui dialog oral, cu micile repetiții, greșeli, incongruențe și certuri, cartea rămâne un punct de pornire extrem de valabil pentru orice dezbatere ulterioară privind viața noastră virtuală.

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram