logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cypherpunks. Libertatea și viitorul internetului

Am citit cartea asta mai mult din curiozitate, văzusem suficiente documentare și citisem multe articole în presa on-line și cea scrisă despre Assange și celebrul site WikiLeaks – site care a revoluționat o parte a jurnalismului independent și a pus pe jar marile servicii secrete ale lumii și nu puține guverne occidentale.
Construită sub forma unui dialog, mai mult sau mai puțin organizat, între membri și prieteni WikiLeaks, cartea dezbate teme contemporane privind libertatea de expresie și mișcare în spațiul virtual, dreptul la confidențialitate și securitatea utilizatorului obișnuit. Sunt multe informații necesare oricărui utilizator de internet, telefonie mobilă de tip smartphone sau utilizator de rețele sociale.
Sistemele de stocare a informațiilor au devenit extrem de ieftine și sunt multe state care stochează tot, de la convorbiri telefonice, mailuri trimise sau date despre plăți on-line, fotografii urcate pe internet etc. E bine de știut, de pildă, că Facebook stochează date de până la 500 mb pentru fiecare cont creat, indiferent dacă a fost șters sau nu. Orice cont creat de un utilizator pe o rețea socială devine țintă a reclamelor și a studiilor economice – mai precis, devine obiect de studiu și de profit economic. Libertatea și anonimatul țin de anii de început ai internetului – astăzi, orice mișcare făcută pe internet, orice click, pagină deschisă sau timpul pe care l-am petrecut pe un site este înregistrat de cineva. O altă temă importantă e cea a incapacității utilizatorului de a înțelege tehnic obiectele – minicalculatoarele pe care le folosește, și mă refer la smartphone, iphone, mp3 player etc. O specializare continuă a calculatorului în obiecte cu utilizare precisă duce și la înțelegerea lor din ce în ce mai puțin în rândul utilizatorului obișnuit.
Multe, multe lucruri de dezbătut după lectura acestui volum. Deși e o transcriere a unei convorbiri, a unui dialog oral, cu micile repetiții, greșeli, incongruențe și certuri, cartea rămâne un punct de pornire extrem de valabil pentru orice dezbatere ulterioară privind viața noastră virtuală.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Poneiul roșu Poneiul roșu Poneiul roșu John Steinbeck
Steinbeck e unul dintre prozatorii mei preferați. Foarte multe dintre personajele sale...
Irène Irene Irene Pierre Lemaitre
Camille Verhoeven e un polițist apreciat, cu multe reușite în anchete, cu o...
Calea dragonului Calea dragonului Calea dragonului Daniel Abraham
Chiar nu știam cum o să fie romanul ăsta. Daniel Abraham, unul dintre cei doi autori...
Ultimul polițist Ultimul polițist Ultimul polițist Ben H. Winters
Combinație bună de roman SF și roman polițist, atent mai degrabă la implicațiile...
Furia aurie Furia Aurie Furia Aurie Pierce Brown
Greu de crezut că după Furia roșie Pierce Brown va oferi un SF mai bun, mai captivant...