logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cypherpunks. Libertatea și viitorul internetului

Julian Assange, Jacob Appelbaum, Andy Müller-Maguhn, Jérémie Zimmermann sunt punkiștii postmoderni, cei care iau în derâdere statul și instituțiile care încearcă să pună stâpânire pe internet, noua viață, noul mod de existență a umanității.
Assange este cunoscutul întemeietor al Wikileaks și este în arest la domiciliu în Marea Britanie, așteptând să fie extrădat – la momentul la care s-au purtat aceste discuții, respectiv anul 2012.
Jacob Appelbaum este unul dintre fondatorii comunității Noisebridge din San Francisco, membru al organizației Chaos Computer Club din Berlin și dezvoltator. Susține Proiectul Thor și este cercetăr activ în cadrul acestuia. Este hărțuit din 2010 de guvernul Statelor Unite.
Andy Müller-Maguhn este membru veteran al aceluiași Chaos Computer Club, fost membru al consiliului de conducere și purtător de cuvânt. Este specialist în supravegherea telecomunicațiilor și a pus bazele companiei Cryptophone, companie care vinde dispozitive pentru comunicare confidențială clienților comerciali și furnizează consultanță strategică în contextul arhitecturii de rețea.
Jérémie Zimmermann este cofondatorul și purtătorul de cuvânt al organizației La Quadrature du Net, care militează pentru drepturile cetățeanului, cea mai proeminentă organizație europeană pentru apărarea drepturilor la anonimitatea online și pentru aducerea la cunoștința publicului a atacurilor normative împotriva libertăților online. A orchestrat cu ajutorul organizației La Quadrature du Net o campanie pentru respingerea ACTA în Parlamentul European. După ce a participat la conversația de la baza cărții de față a fost oprit de doi agenți FBI pe când dorea să părăsească Statele Unite și a fost supus unui interogatoriu despre Wikileaks.
Scurtele prezentări ale participanților la discuția care este subiectul acestei cărți sunt luate direct din volum și am ales să le scriu pentru a oferi o vedere cât se poate de clară eventualului cititor cu privire la capacitatea celor ce discută de a emite opinii valide despre libertatea internetului, dorința de a controla online-ul de către stat, importanța anonimității online a utilizatorului, importanța păstrării vieții private în mediul online a utilizatorului, precum și  despre puseurile de tip totalitarist pe care guvernele din toată lumea le încearcă în ultimul timp pentru a putea controla mai ușor populația.
Tot ei vorbesc și despre puterea pe care rețele sociale precum Facebook sau Twitter o au asupra utilizatorului final, despre cum Amazon sau Google pot să vândă informații extrem de valoroase guvernului despre utilizatorii lor, despre cum viața pe internet nu este la îndemâna utilizatorului final, ci a corporațiilor care pot să facă bani grei de pe urma acestora și despre cum aceleași corporații pot participa activ la modelarea comportamentului unei nații, a unei generații, a unui întreg mapamond după cum doresc corporațiile, politicienii sau diferite instituții de stat.
O carte care trebuie citită cu atenție deoarece adevărurile din ea se pot transforma rapid în teorii conspiraționiste, însă este o lectură obligatorie pentru a pricepe ce este în interesul utilizatorului de internet și ce nu.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Ca peştele în copac Ca peștele în copac Ca peștele în copac Lynda Mullaby Hunt
Pentru ca s-a terminat 2016, un an cu apariţii editoriale de top în zona...
Povesteşte-mi ceva Povestește-mi ceva Povestește-mi ceva Sharon Creech
Povesteşte-mi ceva e un roman în care te afunzi, în care plonjezi pentru ca,...
Credință vs Știință Credință vs Știință Credință vs Știință Jerry A. Coyne
„Lucrul cel mai detestabil pe care-l poate spune un om de ştiinţă american...
Hollywood la Phenian Hollywood la Phenian Hollywood la Phenian Paul Fischer
Unul dintre marele avantaje când ești dictator este că poți face cam tot ce-ți...
Coajă de nucă Coajă de nucă Coajă de nucă Ian McEwan
Povestitorul este un fetus care are o afinititate specială pentru vinurile de calitate,...