Cuvinte despre viața duhovnicească

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 18 Octombrie, 2016
1982

A vorbi în zilele acestea despre sfințenie, despre credință, despre viața creștinească autentică, poate părea o adevărată nebunie, un eșec predefinit, un non-sens. Dar nu este deloc așa. Dacă mesajul creștin este transmis cu naturalețe, el va fi primit cu siguranță chiar și de către cele mai realiste și pragmatice spirite. Iar Sfântul Porfirie Kavsokalyvitul tocmai asta a făcut în viața sa: l-a vestit pe Hristos și a îndemnat la o viață duhovnicească angajată, cu acea naturalețe și acea blândețe ce dezarmează până și pe cel mai înverșunat soldat al secularității. Fiind un sfânt al zilelor noastre, trecut la cele veșnice în 1991 și canonizat în 2013, el a știut să își adapteze discursul teologico-duhovnicesc pentru a fi ușor de receptat de către omul modern.
Cărticica Cuvinte despre viața duhovnicească își propune să adune la un loc sfaturile părintelui Porfirie despre lupta duhovnicească și despre studiul duhovnicesc. Vorbind despre lupta duhovnicească, el recomandă ca nevoința creștinului să nu se bazeze pe o luptă încrâncenată împotriva ispitelor diavolești, pe o luare la trântă cu puterile întunericului, ci mai degrabă, acesta să își canalizeze toată puterea pe latura blândă, delicată a iubirii de Dumnezeu și bineînțeles a iubirii de aproapele, fără de care iubirea de Dumnezeu nu se poate proba. Este o gândire în duhul Sfântului Ioan Evanghelistul, cel care a decretat odată pentru totdeauna că „Dumnezeu este iubire”.
O lectură mângâietoare de suflet și bineînțeles aducătoare de liniște, pace și speranță că mântuirea nu este pierdută nici pentru omul modern, atâta timp cât acesta va ști să trăiască în iubire față de semeni și față de Hristos – Dumnezeu.

Cuvinte despre viața duhovnicească
Cuvinte despre viața duhovnicească
Porfirie Kavsokalyvitul
Vezi cartea
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...
Iubiri intense și secrete: 3 cărți pentru o călătorie emoțională unică
Cartepedia 17 Martie, 2024
Bine ai venit pe Cartepedia.ro, locul unde fiecare pagină te așteaptă să dezvălui povești captivante...
Decriptează Misterul: "Mandibula lui Cain", de Edward Powys Mathers
Cartepedia 14 Martie, 2024
Ești pregătit să intri în lumea misterelor literare, unde fiecare pagină este o provocare și fiecare...
„Marina” de Carlos Ruiz Zafon – un mănunchi de vieți bântuite adunate într-o narațiune sublimă (+7 citate din carte)
Ioana Middlebrook 10 Ianuarie, 2024
Nu pot să cred că am ajuns la ultima carte a lui Carlos Ruiz Zafon. De acum încolo nu îmi rămâne dec...

Urmărește-ne pe Instagram