logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cutia cu nasturi
Cutia cu nasturi Cutia cu nasturi
Rodica Ojog Braşoveanu

             Au găsit-o în camera alăturată, sufocată probabil cu perna. Nu ni se spune cine este victima, însă începem să bănuim în curând, fiindcă un singur personaj se dezvăluie a fi atât de dezagreabil încât toţi ceilalţi să-i dorească (cu mai multă sau mai puţină ardoare) moartea. Scăpaţi de această grijă, ne mai rămâne să aflăm cine este criminalul.

            De la începutul romanului, cititorul este aşezat pe poziţia anchetatorului, urmând să descâlcească misterul crimei pe baza declaraţiilor celor nouă personaje care s-au perindat prin casa familiei Paulian în noaptea în care a avut loc actul criminal. Precum cutia cu nasturi a bătrânului Manole Paulian, acest grup pestriţ este legat printr-o serie de fire invizibile, pe care suntem invitaţi să le cântărim pe măsură ce aflăm despre lucrurile petrecute în trecutul mai mult sau mai puţin îndepărtat. Refăcând retrospectiv povestea personajelor şi a evoluţiei relaţiilor dintre ele, autoarea lasă totuşi, loc de speculaţie, păstrând rezolvarea pentru ultimele pagini, ca în orice roman clasic poliţist. Ceea ce scoate din tipar romanul Rodicăi Ojog-Braşoveanu este plăcerea ei evidentă de a crea personaje şi a explora tipologii, cu o mare atenţie pentru amănuntele care ţin de înfăţişare, comportament, vârstă şi educaţie, astfel încât, fără a fi o maestră a analizei psihologice, autoarea reuşeşte să elaboreze un tablou detaliat şi pitoresc. 

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Soţii şi concubine Soţii şi concubine Soţii şi concubine Su Tong
Femeile din lumea pe care o dezvăluie Su Tong în cele câteva povestiri care...
Un fel de basm Un fel de basm Un fel de basm Graham Joyce
Asemenea lui Vlad Zver, şi eu am rămas puţin contrariată de acest roman. Autorul...
Căzând în gol Căzând în gol Căzând în gol Joe Simpson
Fiecare experienţă pe munte este diferită, fie că vorbim de membrii aceleiaşi...
Aventura gărgăriţei Suzette Aventura gărgăriței Suzette Aventura gărgăriței Suzette Quentin Gréban
Nu este uşor să fii mic. În primul rând că eşti greu de observat şi te...
Pisica pierdută Pisica pierdută. O poveste adevărată despre iubire, disperare și tehnologie GPS Pisica pierdută. O poveste adevărată despre iubire, disperare și tehnologie GPS Caroline Paul
Wendy locuieşte împreună cu prietena ei Caroline într-un cartier de case...