TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cutia cu nasturi
Cutia cu nasturi Cutia cu nasturi
Rodica Ojog Braşoveanu

             Au găsit-o în camera alăturată, sufocată probabil cu perna. Nu ni se spune cine este victima, însă începem să bănuim în curând, fiindcă un singur personaj se dezvăluie a fi atât de dezagreabil încât toţi ceilalţi să-i dorească (cu mai multă sau mai puţină ardoare) moartea. Scăpaţi de această grijă, ne mai rămâne să aflăm cine este criminalul.

            De la începutul romanului, cititorul este aşezat pe poziţia anchetatorului, urmând să descâlcească misterul crimei pe baza declaraţiilor celor nouă personaje care s-au perindat prin casa familiei Paulian în noaptea în care a avut loc actul criminal. Precum cutia cu nasturi a bătrânului Manole Paulian, acest grup pestriţ este legat printr-o serie de fire invizibile, pe care suntem invitaţi să le cântărim pe măsură ce aflăm despre lucrurile petrecute în trecutul mai mult sau mai puţin îndepărtat. Refăcând retrospectiv povestea personajelor şi a evoluţiei relaţiilor dintre ele, autoarea lasă totuşi, loc de speculaţie, păstrând rezolvarea pentru ultimele pagini, ca în orice roman clasic poliţist. Ceea ce scoate din tipar romanul Rodicăi Ojog-Braşoveanu este plăcerea ei evidentă de a crea personaje şi a explora tipologii, cu o mare atenţie pentru amănuntele care ţin de înfăţişare, comportament, vârstă şi educaţie, astfel încât, fără a fi o maestră a analizei psihologice, autoarea reuşeşte să elaboreze un tablou detaliat şi pitoresc. 

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Înneguratul început Înneguratul început (vol. I) Înneguratul început (vol. I) Lemony Snicket
Sunt sigură că mulți părinți vor dori să evite seria de evenimente nefericite...
Metro 2033 Metro 2033 Metro 2033 Dmitri Gluhovski
Îmi place să-i întreb pe cei care ajung la casă cu Metro 2033 dacă au...
Şuncă pe pîine Şuncă pe pîine (Top 10+) Şuncă pe pîine (Top 10+) Charles Bukowski
Cu toate că n-a fost aşa chiar din faşă, Chinaski era un puşti dur pe vremea...
Cele 13 1/2 vieți ale căpitanului Urs Albastru Cele 13 1/2 vieți ale căpitanului Urs Albastru Cele 13 1/2 vieți ale căpitanului Urs Albastru Walter Moers
Căpitanul Urs Albastru îşi aminteşte aproape fenomenologic apariţia sa pe lume...
Gândeşte-te la un număr Gândește-te la un număr Gândește-te la un număr John Verdon
Romanul despre care vorbim deschide seria detectivului Dave Gurney şi este, în...