Cum să oprești timpul

Andrei Pârva
Andrei Pârva 24 Aprilie, 2019
1193

Oare există cineva care nu și-ar dori să trăiască de-a lungul mai multor secole și să întâlnească persoane celebre dintr-o anumită epocă? Dacă s-ar întâmpla acest lucru ai putea să te adaptezi tuturor schimbărilor pe care ai fi nevoit să le faci? Matt Haig ne propune un roman în care eroul principal trăiește de-a lungul mai multor secole, începând cu anul 1591 până în zilele noastre. Tom Hazard pare un om normal în vârstă de 41 de ani, însă acesta suferă de o boală rară, iar vârsta lui reală este de 439 ani. De-a lungul vieții sale trece prin numeroase experiențe plăcute sau neplăcute, fiind nevoit să-și asume o multitudine de identități și să ducă o existență nesigură, neputând să stea foarte mult timp lângă aceleași persoane. Mama sa este omorâtă, fiind acuzată de vrăjitorie, iar Tom este profund afectat, fiind nevoit să fugă din oraș. Își regăsește liniștea într-un sat de lângă Londra, alături de două surori orfane, Rose și Grace. Tom ajunge să se îndrăgostească de Rose, devenind marea sa iubire. Cei doi au o fetiță împreună, care moștenește boala tatălui său. Stârnind suspiciunile celor din jur, Tom se vede nevoit să-și părăsească familia. Distanța dintre cei doi îl macină profund pe Tom, găsindu-și cu greu locul, însă ceea ce îl dărâmă complet este moartea lui Rose. După acest eveniment, eroul cărții își pierde sensul existenței, iar singurul lucru ce îl împiedică să se sinucidă este dorința de-a o găsi pe fiica sa, Marion.

În prezent, Tom este profesor de istorie la un liceu din Londra și membru al Societății Albatros, care le oferea protecție celor ca el, ajutându-i să-și schimbe identitatea o dată la opt ani. Acțiunea romanului se desfășoară prin alternarea prezentului în care trăiește Tom, cu amintirile sale din trecut. Acesta a fost martorul viu al istoriei din ultimii 439 de ani, făcând referire la locuri, nume sau date concrete ale trecutului: Anglia elisabetană, revoluția industrială, Parisul perioadei interbelice dominat de jazz, războaie și revoluții. Prin intermediul cărții suntem purtați în epoci diferite la Londra, Paris sau în destinații exotice precum Tahiti sau Byron Bay, în Australia. De-a lungul vieții sale, Tom ajunge să-i cunoască îndeaproape pe William Shakespeare sau pe F. Scott Fitzgerald.

Prin urmare, această carte este despre povestea unui om care își dorește din tot sufletul să poată opri timpul pentru a fi veșnic alături de cei pe care îi iubește, despre importanța trăirii momentului deoarece nu contează cât de mult trăiești, ci, mai ales, cum trăiești.

Cum să oprești timpul
Cum să oprești timpul
Matt Haig
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram