TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cum să lecuiești un fanatic

În această carte nu foarte stufoasă dar destul de comprimată, din punct de vedere al densității ideilor, Amos Oz, surprins în ipostază de eseist, nu de povestitor, vorbește despre conceptul de fanatism, despre multiplele și foarte diversificatele sale forme de manifestare, despre câteva metode de temperare a atitudinilor extremiste de orice fel, și bineînțeles despre tulburătoarea temă a conflictului israeliano-palestinian. 

O face cu foarte multă luciditate, cu o desăvârșită atenție la cuvintelor folosite și mai ales la tonalitatea pe care le spune, dar aceasta din grija de a nu leza niciuna dintre părțile implicate, nu din lașitate. Pentru că, în punctele nevralgice ale problemei, nu se teme să pună degetul pe rană, să spună lucrurilor pe nume.

 În urma acestei lecturi, am rămas cu o mică doză de speranță. M-am gândit că, dacă acest eseu ar fi citit și înțeles de mai marii acestei lumi, și dacă le-ar stoarce o lacrimă, o mustrare de cuget, un resentiment, cu siguranță vor ști ce să facă pentru ca această absurditate, care este fanatismul în general și conflictul israeliano-palestinian în special, să se sfârșească odată pentru totdeauna.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Întunericul Întunericul Întunericul Lemony Snicket
Nu se știe exact de ce, dar mai tuturor copiiilor le este frică de întuneric. Dar...
Păpușa Păpușa Păpușa Ismail Kadare
Marcat de moartea mamei sale, și mai ales de faptul că în ultimele ei zile...
Sărbătoarea neînsemnătății Sărbătoarea neînsemnătăţii Sărbătoarea neînsemnătăţii Milan Kundera
Alain, Ramon, Charles, personaje obscure, vag desenate de către Kundera, se...
Tăierea fecioarelor Tăierea fecioarelor Tăierea fecioarelor Tatiana Niculescu
Despre Tăierea fecioarelor a Tatianei Niculescu s-a scris deja destul de mult....
Domnul Ibrahim și florile din Coran Domnul Ibrahim şi florile din Coran Domnul Ibrahim şi florile din Coran Eric-Emmanuel Schmitt
Moise este un copilandru evreu, ce trăiește în cartierul evreiesc al Parisului,...