Cum gândesc politicienii

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 14 Iunie, 2016
2534

Noua antologie de perle și prostii compilată de Radu Paraschivescu nu oferă mari surprize cititorilor săi fideli care deja sunt familiarizați cu antologiile anterioare. Tematica însă e extrem de incitantă și, din păcate, plină de oferte care mai de care mai savuroase: discursurile politicienilor în cei 26 de ani de după Revoluție.
Plusuri: sunt citate la care vei râde în hohote, sunt personaje cu care vei simpatiza, sunt multe replici inteligente în naivitatea lor șmecherească. Lumea pestriță a politicului e o lume care amalgamează cam tot ce e mai rău din lumea românească. Deseori, lipsa unei minime culturi generale duce la gafe greu de crezut și greu de înțeles. Totuși, aceștia sunt oamenii votați la alegeri, aceștia și-au câștigat fotoliile de deputat sau senator și decid legi pentru întreaga țară. Joaca cititorului de-a râsu’-plânsu’ devine de la jumătatea volumului încolo un act aproape masochist. Râzi de ei, însă știi că tot acolo în Parlament sunt în fiecare zi.
Minusuri: deși multe citate sunt memorabile, ele sunt doar o selecție din prostia zilnică emisă la televizor sau în presa scrisă. Cred că Radu Paraschivescu ar trebui să apară ca autor pe alte cărți, orice redactor cu răbdare poate compila așa ceva. Unele poante nu sunt chiar așa absurd-tâmpituțe cum s-ar crede. Ba chiar par de bun-simț, așa că nu îmi explic selecția lor. În cele din urmă, e aceeași mâncare reîmpachetată. Am mai văzut lucrurile astea în antologiile anterioare. Volumul e o surpriză doar pentru cei care nu au citit până acum nimic din antologiile lui Paraschivescu. Și nici măcar. Multe citate circulă sub o formă sau alta pe facebook, pe bloguri, în emisiunile de divertisment. Le mai citești încă o dată aici, adunate tematic. Și apoi? Ce faci? Arunci cartea, o faci cadou...

Cum gândesc politicienii (Cum? Gândesc politicienii?)
Cum gândesc politicienii (Cum? Gândesc politicienii?)
Radu Paraschivescu
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram