Cronica unui negustor de sânge

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 02 Ianuarie, 2018
2534

Viața lui Xu Sanguan nu e una ușoară. Nimănui nu îi este ușor în China deceniilor șase-șapte din secolul trecut. Peste toți locuitorii Chinei, fie ei țărani sau orășeni, cad ca lăcustele deciziile politice, ruinând vieți și comunități: comuna populară, Marele Salt Înainte, Marea Călire a Oțelului, Revoluția Culturală etc. Fiecare năzbâtie politică caută dușmanul în cel apropiat și produce foamete și ură. Rămași fără bani pentru mâncare și medicamente, bărbații sunt nevoiți să vândă ce e mai sfânt pentru ei: sângele, și odată cu acesta, vigoare și forța masculină. Însă vânzarea sângelui atrage mai repede bătrânețea și moartea. Așa că fiecare bărbat trebuie să calculeze bine momentul și periodicitatea vizelor la spitalul de recoltare.

Xu Sanguan vinde sânge pentru a se căsători cu cea mai frumoasă femeie din oraș, Xu Yulan. Vinde pentru a trece peste perioadele grele și peste suferințele provocate de regimul politic. Însă problemele de cuplu se agravează în timp și tragediile nu îl vor ocoli. Are trei băieți, are o nevastă frumoasă, pomenită în tinerețe ca Xi Shi Gogoșica, dar viața de familie e dură și deseori singurul sprijin e sângele vândut pe ascuns.

Cronica unui negustor de sânge este o cronică dură, realistă și sinceră a unui regim politic care a provocat milioane de morți și dispăruți. În ciuda unui regim politic potrivnic, oamenii au găsit mijloace de a supraviețui, indiferent de consecințe. O astfel de poveste de supraviețuire e și povestea lui Xu Sanguan.

Cronica unui negustor de sânge
Cronica unui negustor de sânge
Yu Hua
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram