TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cronica unui negustor de sânge

Viața lui Xu Sanguan nu e una ușoară. Nimănui nu îi este ușor în China deceniilor șase-șapte din secolul trecut. Peste toți locuitorii Chinei, fie ei țărani sau orășeni, cad ca lăcustele deciziile politice, ruinând vieți și comunități: comuna populară, Marele Salt Înainte, Marea Călire a Oțelului, Revoluția Culturală etc. Fiecare năzbâtie politică caută dușmanul în cel apropiat și produce foamete și ură. Rămași fără bani pentru mâncare și medicamente, bărbații sunt nevoiți să vândă ce e mai sfânt pentru ei: sângele, și odată cu acesta, vigoare și forța masculină. Însă vânzarea sângelui atrage mai repede bătrânețea și moartea. Așa că fiecare bărbat trebuie să calculeze bine momentul și periodicitatea vizelor la spitalul de recoltare.

Xu Sanguan vinde sânge pentru a se căsători cu cea mai frumoasă femeie din oraș, Xu Yulan. Vinde pentru a trece peste perioadele grele și peste suferințele provocate de regimul politic. Însă problemele de cuplu se agravează în timp și tragediile nu îl vor ocoli. Are trei băieți, are o nevastă frumoasă, pomenită în tinerețe ca Xi Shi Gogoșica, dar viața de familie e dură și deseori singurul sprijin e sângele vândut pe ascuns.

Cronica unui negustor de sânge este o cronică dură, realistă și sinceră a unui regim politic care a provocat milioane de morți și dispăruți. În ciuda unui regim politic potrivnic, oamenii au găsit mijloace de a supraviețui, indiferent de consecințe. O astfel de poveste de supraviețuire e și povestea lui Xu Sanguan.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Băiatul sălbatic Băiatul sălbatic Băiatul sălbatic Paolo Cognetti
Scriitorul italian Paolo Cognetti, câștigător deja al premiul Strega, revine pe...
Cântec lin Cântec lin Cântec lin Leïla Slimani
Romanul Leïlei Slimani începe brusc și violent cu o crimă...
Și, deodată, cineva bate la ușă Și, deodată, cineva bate la ușă Și, deodată, cineva bate la ușă Etgar Keret
Citindu-i volumul de memorii și eseuri apărut deja la Humanitas (Șapte ani buni), eram...
Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Aslı Erdoğan
Pe data de 17 august 2016, Aslı Erdoğan, alături de alți membri ai...
Mitologia nordică Mitologia nordică Mitologia nordică Neil Gaiman
Neil Gaiman este unul dintre scriitorii mei preferați când vine vorba de fantasy...