TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cronica unui negustor de sânge

Viața lui Xu Sanguan nu e una ușoară. Nimănui nu îi este ușor în China deceniilor șase-șapte din secolul trecut. Peste toți locuitorii Chinei, fie ei țărani sau orășeni, cad ca lăcustele deciziile politice, ruinând vieți și comunități: comuna populară, Marele Salt Înainte, Marea Călire a Oțelului, Revoluția Culturală etc. Fiecare năzbâtie politică caută dușmanul în cel apropiat și produce foamete și ură. Rămași fără bani pentru mâncare și medicamente, bărbații sunt nevoiți să vândă ce e mai sfânt pentru ei: sângele, și odată cu acesta, vigoare și forța masculină. Însă vânzarea sângelui atrage mai repede bătrânețea și moartea. Așa că fiecare bărbat trebuie să calculeze bine momentul și periodicitatea vizelor la spitalul de recoltare.

Xu Sanguan vinde sânge pentru a se căsători cu cea mai frumoasă femeie din oraș, Xu Yulan. Vinde pentru a trece peste perioadele grele și peste suferințele provocate de regimul politic. Însă problemele de cuplu se agravează în timp și tragediile nu îl vor ocoli. Are trei băieți, are o nevastă frumoasă, pomenită în tinerețe ca Xi Shi Gogoșica, dar viața de familie e dură și deseori singurul sprijin e sângele vândut pe ascuns.

Cronica unui negustor de sânge este o cronică dură, realistă și sinceră a unui regim politic care a provocat milioane de morți și dispăruți. În ciuda unui regim politic potrivnic, oamenii au găsit mijloace de a supraviețui, indiferent de consecințe. O astfel de poveste de supraviețuire e și povestea lui Xu Sanguan.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Tot spațiul dintre gândurile mele Tot spaţiul dintre gândurile mele Tot spaţiul dintre gândurile mele Bogdan Răileanu
Dacă facem abstracție de prima și ultima proză din volum (un text fantastic despre...
Zece decembrie Zece Decembrie Zece Decembrie George Saunders
Devenit unul dintre autorii vedetă ai publicului american în ultimul deceniu,...
Disparitia lui Adele Bedeau Dispariţia lui Adèle Bedeau Dispariţia lui Adèle Bedeau Graeme Macrae Burnet
Inspectorul Gorski are o viață plină de probleme. O crimă nerezolvată acum mai bine...
Fiica ascunsă Fiica ascunsă Fiica ascunsă Elena Ferrante
Fiica ascunsă e al doilea roman al Elenei Ferrante pe care îl citesc în...
În jurul marii uniri de la 1918 În jurul Marii Uniri de la 1918 În jurul Marii Uniri de la 1918 Lucian Boia
Pentru că tot suntem în preajma centenarului Unirii, era imposibil ca Lucian Boia...