Coronavirus. Inamicul nevăzut

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 12 Mai, 2020
2545

Mărturisesc că am fost foarte curios să pun mâna pe cartea aceasta. Dincolo de teorii, conspirații și alte năzbâtii, virusul a apărut pentru prima dată în China, iar populația de acolo și autoritățile au trebuit să facă față noii realități. Țările din Europa au avut deja un precedent, au analizat și au reușit să ia din timp măsuri, atât cât s-a putut. China e dat însă piept din prima cu o epidemie extrem de periculoasă și un virus nou, despre care inițial nu se știa nimic.

Ce e valoros în acest volum ține de mărturiile personale, fie medici, angajați ai magazinelor sau serviciilor de salubritate, sau oameni obișnuiți. Mărturii zilnice din carantina forțată, izolarea, sentimentele de panică și anxietate, depărtarea de ceilalți, sentimente și senzații prin care am trecut noi înșine lunile acestea. Mărturiile despre greutăți, suferințe și, în cele din urmă, despre senzația de depășire a momentelor grele. Peste aceste mărturii se suprapun declarațiile politice ale autorităților, reclama aproape ideologică a modului în care spitalele, armata și membri ai partidului au reușit cu toții să înfrunte primejdia virusului pentru a pune pe picioare o societate paralizată în carantină. Există un soi de propagandă, de reclamă la modelul de succes chinez care probabil ascunde multe și devine deranjant. Acest lucru ține de partea ideologică a cărții, un soi de manifest diplomatic livrat restului lumii. Și cred că trebuie trecut peste aceste pagini, pentru că par a fi fabricate în laboratoarele oficiale ale partidului comunist chinez.

În rest, cum am spus: citiți partea de mărturii, de interviuri. Mi-ar fi plăcut să citesc o carte care să conțină doar vocea oamenilor, nu și pe cea a partidului. Nu am avut noroc, așa că mai așteptăm alte cărți despre Wuhan și poveștile sale.

Coronavirus - Inamicul nevăzut
Coronavirus - Inamicul nevăzut
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram