TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Convorbiri cu Zaharia Sângeorzan şi Nicolae Băciuţ

Despre Nicolae Steinhardt s-au scris tomuri întregi, fiind într-adevăr un adevărat fenomen în cultura românească. A fost receptat ca evreul creștinat în temnițele comuniste, ca intelectualul de marcă ce a ales să se călugărească, ca personalitatea enciclopedică ce a încununat poate cea mai bună generație de scriitori români (Eliade, Noica, Cioran, Nae Ionescu, Eugen Ionescu).

 

Dar cele mai sensibile trăsături de personalitate ale lui Steinhardt se pot observa abia din corespondența purtată de acesta în ultimii săi ani de viață (1986 - 1989). Ediția de față reunește două volume de convorbiri : Monahul de la Rohia răspunde la 365 de întrebări adresate de Zaharia Sângeorzan și Între lumi, corespondența purtată cu Nicolae Băciuț din Târgu Mureș.                                                

În aceste două volume surprindem întreaga strălucire a monahului de la Rohia, definită prin erudiția sa îmbălsămată în uleiurile înmiresmate ale smereniei, precum și prin luciditatea spiritului ce se îmbăiază în apa vie a Scripturilor, și pe care o răsfață la răstimpuri cu parfumul suav al umorului de calitate. 

 

O lectură savuroasă, un mod de a rezuma istoria culturii și în special a literaturii universale sub forma unui taifas de zile mari, căci a-l citi pe Steinhard cel din convorbiri este a-l avea pe acesta acasă, la măsuța de cafea, în intimitatea inimii tale. Astfel, te simți contemporan cu el și în același timp cu întreaga panoplie  a culturii universale, căci doar el știe să o prezinte ca și cum ar fi fost scrisă la prezentul continuu.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Calitatea luminii Calitatea luminii Calitatea luminii Mircea Pricăjan
Despre sarcină, nașterea și creșterea copilului în primii ani de viață s-au...
Munca Munca Munca Mitoş Micleuşanu
Volumul de versuri Munca, purtând semnătura Micleușanu M., nimeni altul...
Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Milan Kundera
Piesa de teatru Jacques și stăpânul său este, după spusa lui Kundera...
Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Daniela Luca
Cu siguranță lumea cărților nu ar putea exista fără cititori, așa cum lumea...
Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Nicolae Coande
Cartea lui Nicolae Coande, purtând subtitlul Eseuri despre întoarcerea...