TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Convorbiri cu Zaharia Sângeorzan şi Nicolae Băciuţ

Despre Nicolae Steinhardt s-au scris tomuri întregi, fiind într-adevăr un adevărat fenomen în cultura românească. A fost receptat ca evreul creștinat în temnițele comuniste, ca intelectualul de marcă ce a ales să se călugărească, ca personalitatea enciclopedică ce a încununat poate cea mai bună generație de scriitori români (Eliade, Noica, Cioran, Nae Ionescu, Eugen Ionescu).

 

Dar cele mai sensibile trăsături de personalitate ale lui Steinhardt se pot observa abia din corespondența purtată de acesta în ultimii săi ani de viață (1986 - 1989). Ediția de față reunește două volume de convorbiri : Monahul de la Rohia răspunde la 365 de întrebări adresate de Zaharia Sângeorzan și Între lumi, corespondența purtată cu Nicolae Băciuț din Târgu Mureș.                                                

În aceste două volume surprindem întreaga strălucire a monahului de la Rohia, definită prin erudiția sa îmbălsămată în uleiurile înmiresmate ale smereniei, precum și prin luciditatea spiritului ce se îmbăiază în apa vie a Scripturilor, și pe care o răsfață la răstimpuri cu parfumul suav al umorului de calitate. 

 

O lectură savuroasă, un mod de a rezuma istoria culturii și în special a literaturii universale sub forma unui taifas de zile mari, căci a-l citi pe Steinhard cel din convorbiri este a-l avea pe acesta acasă, la măsuța de cafea, în intimitatea inimii tale. Astfel, te simți contemporan cu el și în același timp cu întreaga panoplie  a culturii universale, căci doar el știe să o prezinte ca și cum ar fi fost scrisă la prezentul continuu.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Obiecte grăitoare Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare Ştefan Câlţia
În vara acestui an, Muzeul Colecțiilor de Artă din București a găzduit o nouă...
O undiță pentru bunicul meu O undiţă pentru bunicul meu O undiţă pentru bunicul meu Gao Xingjian
O undiță pentru bunicul meu, cartea laureatului cu Nobel din anul 2000, este o...
Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Eugène Ionesco
Pe imaginea lui Eugène Ionesco s-au lipit de-a lungul timpului mai multe etichete:...
Vorbeste-le despre bătălii, regi și elefanți Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți Mathias Énard
Există istorii consemnate în cărți și există mult mai multe istorii rămase...
Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Mariana Enriquez
După ce citisem diverse cărți despre atrocitățile care s-au întâmplat...