Constantin

Sorin Băiaș
Sorin Băiaș 15 Octombrie, 2021
473

Pentru Mihai, proaspăt student venit din provincie, Bucureștiul e un malaxor al cărui lame se învârt la turație maximă. Colegi puși pe băut și proprietari avizi după banii lui de chirie drămuiți cu grijă, cu toții îl fac pe tânăr să râvnească după zilele mai fericite în care încă nu era nevoit să-și poarte singur de grijă.

Asta până când Mihai decide să se mute în gazdă într-o dărăpănătură de pe Ienăchiță Văcărescu, într-o cameră micuță al cărei singur avantaj era vederea spre Dealul Mitropoliei.

Al doilea roman al lui Bocai e un exercițiu în estetica urâtului. De la zidurile sparte, veceurile înfundate și mobila veche ale ruinei în care stă până la restul chiriașilor bătuți de soartă ce se perindă prin camerele alăturate. Dar cea mai colorată și fascinantă floare de mucegai e chiar proprietarul Toader Constantin, un moș răpciugos care bea prea mult și nu prea are unde să se spele. În ciuda tuturor defectelor, moș Constantin e simpatic de la prima interacțiune cu Mihai, iar Bocai le dezvoltă relația până în puncte înduioșătoare.

Naratorul ne povestește anii studenției și șederea la moș Toader de la mulți ani distanță, cu atât mai evident în text prin autoironie și înțelepciuni de pe urmă. „Constantin" e un roman ce putea ușor să deraieze în șanțul cu sentimentalisme ieftine, dar Bocai navighează cu succes și rămâne, cum a fost și la debut, autentic.

Constantin
Constantin
Iulian Bocai
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram