Confesiunile leoaicei

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 03 Decembrie, 2017
1982

Mia Couto este un autor de limbă portugheză, născut în Mozambic, în 1955. Este poet, eseist și romancier. Scrierile sale au fost traduse în douăzeci și patru de țări. A fost distins cu numeroase premii din partea forurilor literare portugheze, și nu numai. Nota sa distinctivă este aceea că îmbogățește limba portugheză cu regionalisme specifice țării sale natale, creând astfel, dacă nu chiar o limbă nouă, cel puțin un nou model în literatură.

Romanul Confesiunile leoaicei (traducere de Simina Popa), are ca punct de plecare un fapt real: locuitorii unei regiuni din nordul Mozambicului, sunt atacați de leii din junglă, iar o parte dintre aceștia sunt uciși. Pentru eliminarea leilor este chemat un vânător profesionist din capitală. Dar venirea acestuia are mai degrabă efecte adverse pentru locuitorii micuței așezări.

Cartea este scrisă sub forma unui „dialog narativ” între Miriamar, sora uneia dintre victime și, cumva, pata de culoare a comunității, și Arcanjo Baleiro, vânătorul chemat din capitala țării pentru a pune punct dezastrului. Vocile celor doi se vor succede pe toată întinderea romanului, dând la iveală două puncte de vedere diferite asupra situației create.

Ceea ce dă un farmec aparte acestui roman este faptul că autorul său nu se mulțumește să redea doar o vânătoare de lei, ceea ce ar fi transformat poate întreaga narațiune într-un thriller cu vagi accente umaniste, la finele căruia cititorul și-ar fi domolit setea de aventură, ci își transformă romanul într-un veritabil studiu de antropologie. Sunt ilustrate cu măiestrie o serie de credințe ale locului, iar fiecare gest al fiecărui personaj trebuie privit strict în lumina acestor credințe ancestrale. 

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram