TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Colecționarul

Pe de-o parte povestea: Clegg începe prin a aduna fluturi, însă odată cu primirea unei moșteniri substanțiale și, într-un fel, emanciparea lui financiară, fluturii lui devin din ce în ce mai mari și mai frumoși. Piesa centrală a colecției este Miranda, o studentă la Arte Frumoase, care nu-și găsește suficientă „putere” interioară pentru a-și iubi atacatorul, așa cum acesta speră, însă încearcă să se aproapie suficient cât să-i câștige încrederea, povestindu-i multe despre viața ei, artă și filosofie. Speră ca această încredere să-i aducă scăparea, într-un fel sau altul.

 

Pe de cealaltă parte, eu: o încercare de sindrom Stockholm, doar că între mine, cititorul, și Frederick Clegg. Experiment eșuat, până la urmă, deși pot să recunosc că am reușit mai bine să înțeleg sentimentele lui. Rațional, aș putea să empatizez cu el, însă ceva din mine se revoltă împotriva unei asemenea încercări. Lectura a fost prilejul unor dezbateri interioare puternice între moralitate și sentiment. Doar fiindcă ne simțim singuri, suntem justificați să facem rău? Dacă am făcut pe cineva să plângă, am vreo scuză dacă și eu eram rănită la rându-mi? În mod normal, aș fi răspuns afirmativ. Însă în cazul lui Clegg, mi-a fost din ce în ce mai greu să dau acel răspuns. Cumva, dintr-un motiv de neînțeles, nu am putut să privesc Colecționarul ca pe o formă de divertisment, o carte pe care o citești doar să-ți treacă mai ușor și mai plăcut timpul.  E mai mult de atât. Până la urmă, cred că am învățat ceva nou citind-o, ceva despre mine și limitele mele morale.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Scările Levantului Scările Levantului (Top 10+) Scările Levantului (Top 10+) Amin Maalouf
Am luat cartea dintr-o dorință de a citi ceva care să-mi aducă cât de puțin...
Dragostea durează trei ani Dragostea durează trei ani Dragostea durează trei ani Frédéric Beigbeder
Dragostea durează trei ani este una dintre foarte puținele cărți pe care le-am citit...
Până când m-a cunoscut Până când m-a cunoscut Până când m-a cunoscut Julian Barnes
N-am reușit niciodată să înțeleg prea bine romanele despre gelozie, poate...
Madame Mallory și micul bucătar indian Madame Mallory şi micul bucătar indian Madame Mallory şi micul bucătar indian Richard C. Morais
Face parte din categoria cărților feel-good. Deși lumea micului indian este un loc...
O istorie culturală a insomniei O istorie culturală a insomniei O istorie culturală a insomniei Eluned Summers-Bremner
Pentru un insomniac, una dintre cele mai plăcute lecturi este tocmai despre ceea ce...