TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Coajă de nucă
Coajă de nucă Coajă de nucă
Ian McEwan

A fost nevoie să reiau lectura acestui aclamat roman pentru că la prima încercare am fost neîncrezătoare în puterea autorului de a-i face premisa plauzibilă. M-a bulversat nivelul de cunoștințe al fătului care ne relatează această tragedie modernă, care mi s-a părut prea ridicat ca să-l poți explica prin numeroasele podcast-uri și transmisiuni radiofonice care ajung la el prin peretele matern.

Odată depășit acest blocaj propriu (pînă la urmă, literatura necesită o anumită deschidere din partea noastră), am intrat în lumea fiului lui Trudy, urmărind împreună cu el cum se țes firele destinului său. Pe tiparul hamletian, McEwan pune în scenă (cred eu) o lectură: o conștiință întîlnește o lume (deocamdată) impalpabilă, asistă fără a putea interveni la nașterea și dezvoltarea intrigii, și mai ales, imaginează întreaga lume folosindu-se de doar cîteva instrumente. Dialogurile, zgomotul pașilor, apăsarea gravitației, clinchetul veselei, acestea sunt semnele cu ajutorul cărora cel închis în pîntec construiește întîi pentru sine povestea trădăriii care abia mai apoi ajunge sub ochii cititorului.

Trudy și Claude pun la cale uciderea lui John, soț, frate și viitor tată. Le urmărim complotul, cu încărcătura lui complicată de adulter, șantaj, lăcomie, vulnerabilitate și teamă prin descrierile fiului nenăscut al lui Trudy, o minte ascuțită, capabilă să analizeze la rece motivațiile și posibilele rezultate ale acțiunilor celor doi. McEwan profită de această tablă proaspăt scrisă pentru a ne vorbi despre iubire, răzbunare, viață și alte obsesii omenești cu o voce ironică și pătrunzătoare.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

E greu să fii zeu E greu să fii zeu E greu să fii zeu Arkadi Strugațki
Anton e trimis ca observator pe o planetă a cărei societate a ajuns într-un...
Furnica electrică Furnica electrică Furnica electrică Philip K. Dick
Sunt convinsă că, cel puțin despre una din cele nouă povestiri adăpostite de volumul...
Dr. Bloodmoney Dr.  Bloodmoney Dr. Bloodmoney Philip K. Dick
Dr. Bloodmoney e, cu siguranță, cel mai hipnotic roman de Philip K. Dick pe care...
Sfîrșitul copilăriei Sfârşitul copilăriei Sfârşitul copilăriei Arthur C. Clarke
Ce-ar fi dacă, în sfîrșit, vecinii stelari pe care unii își doresc...
Tot ce nu ți-am spus Tot ce nu ţi-am spus Tot ce nu ţi-am spus Celeste Ng
Nu vreau să stric plăcerea lecturii nimănui cu această recenzie, așa că mă voi...