TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Coajă de nucă
Coajă de nucă Coajă de nucă
Ian McEwan

A fost nevoie să reiau lectura acestui aclamat roman pentru că la prima încercare am fost neîncrezătoare în puterea autorului de a-i face premisa plauzibilă. M-a bulversat nivelul de cunoștințe al fătului care ne relatează această tragedie modernă, care mi s-a părut prea ridicat ca să-l poți explica prin numeroasele podcast-uri și transmisiuni radiofonice care ajung la el prin peretele matern.

Odată depășit acest blocaj propriu (pînă la urmă, literatura necesită o anumită deschidere din partea noastră), am intrat în lumea fiului lui Trudy, urmărind împreună cu el cum se țes firele destinului său. Pe tiparul hamletian, McEwan pune în scenă (cred eu) o lectură: o conștiință întîlnește o lume (deocamdată) impalpabilă, asistă fără a putea interveni la nașterea și dezvoltarea intrigii, și mai ales, imaginează întreaga lume folosindu-se de doar cîteva instrumente. Dialogurile, zgomotul pașilor, apăsarea gravitației, clinchetul veselei, acestea sunt semnele cu ajutorul cărora cel închis în pîntec construiește întîi pentru sine povestea trădăriii care abia mai apoi ajunge sub ochii cititorului.

Trudy și Claude pun la cale uciderea lui John, soț, frate și viitor tată. Le urmărim complotul, cu încărcătura lui complicată de adulter, șantaj, lăcomie, vulnerabilitate și teamă prin descrierile fiului nenăscut al lui Trudy, o minte ascuțită, capabilă să analizeze la rece motivațiile și posibilele rezultate ale acțiunilor celor doi. McEwan profită de această tablă proaspăt scrisă pentru a ne vorbi despre iubire, răzbunare, viață și alte obsesii omenești cu o voce ironică și pătrunzătoare.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Eu, Robotul Roboții I. Eu, Robotul Roboții I. Eu, Robotul Isaac Asimov
Creierul pozitronic îmbunătățit de-a lungul deceniilor le permite roboților să...
Călătoria în timp. O istorie Călătoria în timp Călătoria în timp James Gleick
Cînd mi-am cumpărat acest volum mă așteptam la o prezentare cronologică a...
Strada Sardinelor Strada Sardinelor (Top 10+) Strada Sardinelor (Top 10+) John Steinbeck
Cînd intri pe Strada Sardinelor dai mai întîi de gașca lui Mack, o...
Picnic la marginea drumului Picnic la marginea drumului Picnic la marginea drumului Arkadi Strugațki
Tot ce știm este că Vizita a avut loc și singura dovadă (de necontestat, de altfel) a...
E greu să fii zeu E greu să fii zeu E greu să fii zeu Arkadi Strugațki
Anton e trimis ca observator pe o planetă a cărei societate a ajuns într-un...