TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cleopatra
Cleopatra Cleopatra
Katie Daynes

Editura Pandora M a lansat în primăvara acestui an o nouă colecție: Istoria pe înțelesul copiilor. Iar una dintre primele cărți din colecție îi este dedicată Cleopatrei, regina Egiptului, poate cea mai celebră conducătoare egipteană, rivalizând cu Nefertiti.
Volumul începe cu descrierea în detaliu a copilăriei și adolescenței Cleopatrei, fiica faraonului Ptolomeu al XII-a, presărate cu intrigi pentru putere, secetă și revolte populare. Dar totodată se creionează imaginea unei tinere inteligente, curajoase, ce va ști să își pună farmecul personal în slujba poporului său. Sunt trecute la index cele două relații controversate cu doi dintre cei mai puternici bărbați ai Romei din acea vreme: Cezar și Marc-Antoniu, încheindu-se cu sinuciderea din onoare pentru a nu fi capturată de Octavian.
Deși este un text de mici dimensiuni, această adaptare pentru copii a vieții Cleopatrei surprinde momentele esențiale, prezentate fiecare în lumina contextului istoric aferent. Astfel încât tânărul cititor pasionat sau nu de istorie își va face o idee destul de serioasă despre ce a însemnat pentru istoria acelor timpuri personalitatea Cleopatrei. Ceea ce surprinde totuși la această re-povestire este franchețea cu care sunt prezentate intrigile de genul incestului și al adulterului, în condițiile în care este o colecție dedicată copiilor. Dar acest lucru poate fi înțeles ca o invitație la o descoperire cât mai obiectivă a istoriei. Și oricum, citite prin ochii unui copil inocent, aceste fapte nu sunt percepute ca scandaloase, ci eventual sunt asimilate ca intrigi firești pentru o povestire cât mai captivantă.  

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Calitatea luminii Calitatea luminii Calitatea luminii Mircea Pricăjan
Despre sarcină, nașterea și creșterea copilului în primii ani de viață s-au...
Munca Munca Munca Mitoş Micleuşanu
Volumul de versuri Munca, purtând semnătura Micleușanu M., nimeni altul...
Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Milan Kundera
Piesa de teatru Jacques și stăpânul său este, după spusa lui Kundera...
Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Daniela Luca
Cu siguranță lumea cărților nu ar putea exista fără cititori, așa cum lumea...
Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Nicolae Coande
Cartea lui Nicolae Coande, purtând subtitlul Eseuri despre întoarcerea...