TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cleopatra
Cleopatra Cleopatra
Katie Daynes

Editura Pandora M a lansat în primăvara acestui an o nouă colecție: Istoria pe înțelesul copiilor. Iar una dintre primele cărți din colecție îi este dedicată Cleopatrei, regina Egiptului, poate cea mai celebră conducătoare egipteană, rivalizând cu Nefertiti.
Volumul începe cu descrierea în detaliu a copilăriei și adolescenței Cleopatrei, fiica faraonului Ptolomeu al XII-a, presărate cu intrigi pentru putere, secetă și revolte populare. Dar totodată se creionează imaginea unei tinere inteligente, curajoase, ce va ști să își pună farmecul personal în slujba poporului său. Sunt trecute la index cele două relații controversate cu doi dintre cei mai puternici bărbați ai Romei din acea vreme: Cezar și Marc-Antoniu, încheindu-se cu sinuciderea din onoare pentru a nu fi capturată de Octavian.
Deși este un text de mici dimensiuni, această adaptare pentru copii a vieții Cleopatrei surprinde momentele esențiale, prezentate fiecare în lumina contextului istoric aferent. Astfel încât tânărul cititor pasionat sau nu de istorie își va face o idee destul de serioasă despre ce a însemnat pentru istoria acelor timpuri personalitatea Cleopatrei. Ceea ce surprinde totuși la această re-povestire este franchețea cu care sunt prezentate intrigile de genul incestului și al adulterului, în condițiile în care este o colecție dedicată copiilor. Dar acest lucru poate fi înțeles ca o invitație la o descoperire cât mai obiectivă a istoriei. Și oricum, citite prin ochii unui copil inocent, aceste fapte nu sunt percepute ca scandaloase, ci eventual sunt asimilate ca intrigi firești pentru o povestire cât mai captivantă.  

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

35 de kile de speranță 35 de kile de speranţă 35 de kile de speranţă Anna Gavalda
Gregoire este un băiețel foarte iscusit. Asta doar când vine vorba de meșterit...
Iubirea nebună a lui Dumnezeu Iubirea nebună a lui Dumnezeu Iubirea nebună a lui Dumnezeu Pavel Evdokimov
Paul Evdokimov este unul dintre cei mai marcanți gânditori creștini ruși ai...
Cartea lui George Cartea lui George. Hardcomics #12 Cartea lui George. Hardcomics #12
Despre George s-a scris o carte. George are o carte a lui. O carte despre el. Dar cine...
Imperiul Pisicilor Imperiul Pisicilor Imperiul Pisicilor Alex Tocilescu
Imperiul pisicilor poate fi cartea ce descrie din multiple perspective, „cea mai...
Asterix, viteazul gal Asterix, viteazul gal Asterix, viteazul gal René Goscinny
Asterix, simpaticul războinic gal, unul dintre cei mai iubiți eroi de BD din Franța...