Cleopatra

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 04 Iulie, 2016
1982

Editura Pandora M a lansat în primăvara acestui an o nouă colecție: Istoria pe înțelesul copiilor. Iar una dintre primele cărți din colecție îi este dedicată Cleopatrei, regina Egiptului, poate cea mai celebră conducătoare egipteană, rivalizând cu Nefertiti.
Volumul începe cu descrierea în detaliu a copilăriei și adolescenței Cleopatrei, fiica faraonului Ptolomeu al XII-a, presărate cu intrigi pentru putere, secetă și revolte populare. Dar totodată se creionează imaginea unei tinere inteligente, curajoase, ce va ști să își pună farmecul personal în slujba poporului său. Sunt trecute la index cele două relații controversate cu doi dintre cei mai puternici bărbați ai Romei din acea vreme: Cezar și Marc-Antoniu, încheindu-se cu sinuciderea din onoare pentru a nu fi capturată de Octavian.
Deși este un text de mici dimensiuni, această adaptare pentru copii a vieții Cleopatrei surprinde momentele esențiale, prezentate fiecare în lumina contextului istoric aferent. Astfel încât tânărul cititor pasionat sau nu de istorie își va face o idee destul de serioasă despre ce a însemnat pentru istoria acelor timpuri personalitatea Cleopatrei. Ceea ce surprinde totuși la această re-povestire este franchețea cu care sunt prezentate intrigile de genul incestului și al adulterului, în condițiile în care este o colecție dedicată copiilor. Dar acest lucru poate fi înțeles ca o invitație la o descoperire cât mai obiectivă a istoriei. Și oricum, citite prin ochii unui copil inocent, aceste fapte nu sunt percepute ca scandaloase, ci eventual sunt asimilate ca intrigi firești pentru o povestire cât mai captivantă.  

Cleopatra
Cleopatra
Katie Daynes
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram