Ciudata şi înduioşătoarea viaţă a lui Priţă Barsacu

Sorin Băiaș
Sorin Băiaș 15 Octombrie, 2021
473

Recitindu-l acum pe Bocai, mi-am adus aminte de un citat din Vodolazkin: „Mi se pare că viața e atât de interesantă încât, dacă o redai în mod autentic, o să îți iasă." Autenticitate găsim din plin în „Ciudata și înduioșătoarea viață a lui Priță Barsacu", un fel de microroman pe care Bocai îl numește 'bildungsnovella' pentru că ar putea la fel de bine sa fie catalogat drept nuvelă.

În „Priță" se întâmplă mai totul și mai nimic. Bocai îl urmărește pe copilul Barsacilor prin sărăcia lucie a unui sat uitat de lume de prin sudul Olteniei. Tatăl lui Priță bea, mamă-sa și-a pierdut mințile iar unul din frați nu reușește să evite pușcăria. Și totuși, Priță e la vârsta în care e în stare să-și creeze o lume a lui, sau, mai bine zis, să aibă o curiozitate ieșită din comun pentru tot ce înseamnă natură.

Prin viața sa se perindă o droaie de personaje viu colorate pe care Bocai le pictează cu desăvârșire prin dialog și nu numai. Și toate ne oferă o imagine clară și puternică a vieții pe Bricegari cu toate greutățile ei. Umorul e peste tot și mai taie din greața tragediei într-un stil cum am mai întâlnit în „Caravana cinematografică" a lui Ioan Groșan.

Pentru Bocai, cartea sa de debut e biografică. Scriitorul a cunoscut mulți puști ce seamănă cu Priță și le-a combinat trăsăturile în copilul oropsit dar încă cu poftă de viață și cunoaștere al Barsacilor. Scriitura, în schimb, ridică debutul lui Bocai la alt nivel, cum rar întâlnești pe la noi azi.

Ciudata şi înduioşătoarea viaţă a lui Priţă Barsacu
Ciudata şi înduioşătoarea viaţă a lui Priţă Barsacu
Iulian Bocai
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram