Cine a fost Nikola Tesla?

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 13 Iulie, 2020
1982

În copilăria sa, Nikola Tesla, fiul unui preot ortodox sârb, din orașul Gospić, aflat astăzi în Croația, era un băiețel în egală măsură visător dar și cu un spirit practic nemaiîntâlnit. De fapt, toate visele lui aveau legătură cu știința, tehnica și în general cu mecanica. Așa se face că la numai cinci ani a realizat, din joacă, pe cursul râului ce trecea pe lângă oraș, un mecanism ce producea energie folosind forța apei. Altfel spus, a intuit mecanismul de funcționare al unei hidrocentrale. Ceea ce la vremea respectivă nu exista încă nicăieri în lume. Tot în copilărie își proiectează, în minte, prin imaginație și intuiție, un motor care să funcționeze pe bază de curent electric alternativ, o invenție ce avea avantajul de a propaga energia electrică cu o intensitate mult mai mare decât o făcea pe atunci curentul electric continuu. Firește, nimeni nu pronunțase măcar pe atunci sintagma „curent alternativ”.

 

Și totuși, peste ani și ani, cu mult studiu și multă muncă, Nikola Tesla realizează acest tip de motor ce a revoluționat lumea științei. Desigur că, fiind o invenție nouă, a fost întâmpinată inițial cu rezerve de către oamenii de știință ai vremii, mai ales că unii dintre ei, din invidie, căutau chiar să propage ideea că acest curent alternativ ar fi dăunător și chiar ar putea ucide. Printre aceștia se afla și mult mai celebrul inventator Thomas Edison, care se afla în competiție directă cu el. Dar Nikola avea și prieteni, iar împreună cu George Westinghouse, asociatul său, au reușit să convingă atât lumea științei cât și opinia publică de faptul că noul motor pe bază de curent alternativ este cât se poate de sigur și cu mult mai util decât cel pe bază de curent continuu. Apoi a realizat și o serie de invenții din sfera radiofoniei, dar din păcate, nu el a fost cel care a dus la bun sfârșit invenția radioului propriu-zis, ci Guglielmo Marconi, care s-a folosit, în munca sa și de eforturile anterioare ale lui eroului nostru.

 

Din fascinanta poveste a lui Nikola Tesla, micul vizionar sârb, ce a plecat din inima Balcanilor obscuri, ajungând în Statele Unite ale Americii, de unde a reușit, prin invențiile sale să contribuie decisiv la modernizarea lumii, avem multe de învățat. În primul rând, faptul că nu trebuie niciodată să renunțăm la visele noastre, oricât ar părea ele de fanteziste. Apoi că, pentru a le realiza, este nevoie de foarte multă muncă și bineînțeles foarte mult studiu. Și nu în ultimul rând, să nu ne lăsăm descurajați sau doborâți de cei care ne vor pune bețe în roate, pentru că adevărul va ieși mai devreme sau mai târziu la suprafață, iar dreptatea va fi mereu de partea celor corecți și muncitori.

Cine a fost Nikola Tesla?
Cine a fost Nikola Tesla?
Jim Gigliotti
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram