Cerere în călătorie - Édouard și Mathilde Cortès

Cartepedia
Cartepedia 05 Mai, 2014
5

 “Din Paris, aproape 5800 km ne despart de Ierusalim. Şapte luni şi jumătate. De la cap la inimă e mai puţin de un pas. Patruzeci de centimetri, cei mai greu de parcurs. Este călătoria unei vieţi întregi, cea mai lungă. De la minte la inimă.”

Cerere în călătorie este o experienţă de ordinul fabulosului legată într-o carte. Un pelerinaj, o călătorie iniţiatică, o aventură, un drum al crucii, un pretext al întâlnirilor neaşteptate şi al necunoscutului, o testare a limitelor şi, în cele din urmă, un voiaj cu totul neobişnuit de nuntă. De la Paris la Ierusalim, distanţa nu se mai măsoară orar, ci solar. Nu în kilometri, ci în paşi. Doi tineri, cuplu abia căsătorit, aleg să-şi asume şapte luni şi jumătate pe drum, fără bani, dar cu încrederea că oamenii nu s-au dezumanizat de tot şi că vor găsi în fiecare loc traversat o fărâmă de bunătate şi o fărâmă de pâine, cât să-şi astâmpere foamea.

Nu este vorba, aşa cum aţi putea crede, de un pelerinaj religios, ci mai degrabă unul laic, dar unul care are ca scop, pe lângă destinaţie, consolidarea legământului dintre cei doi. Pornesc pe un drum deloc facil, în care se au drept sprijin doar unul pe celălalt, la bine şi la rău, lăsând în urmă orice le-ar fi putut uşura călătoria, în afară de strictul necesar, înghesuit în două rucsacuri, şi hainele de pe ei. Greutăţi vor întâmpina destule, dar şi oameni sau întâmplări din acelea care îţi redau speranţa şi elanul vital. Busola lor indică sud-estul şi ei o urmează traversând Alpii, satele minate şi pustiite ale Iugoslaviei, pericolele Turciei şi ale Siriei – unde sunt urmăriţi şi suspectaţi de spionaj, etc. Periplul lor merită din plin urmărit.

Cerere în călătorie. Un voiaj de nuntă plin de aventuri: 6000 km pe jos, de la Paris la Ierusalim
Cerere în călătorie. Un voiaj de nuntă plin de aventuri: 6000 km pe jos, de la Paris la Ierusalim
Édouard Cortès, Mathilde Cortès
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram