Cele o sută de mii de regate

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 09 Noiembrie, 2016
2534

Neașteptat de spectaculos și de riscant, aș spune, acest roman al scriitoarei N.K. Jemisin. E primul volum dintr-o trilogie, cred că e și debutul ei în roman. Însă după ce îl termini poți să nu citești continuările pentru că povestea are un final potrivit și bine închegat.
Însă să vedem despre ce este vorba. Ne aflăm într-o lume în care zeii nu au dispărut, ba din contră. Trei dintre ei, cei aflați la originea lumii, s-au luptat pentru putere și doar zeul luminii a învins. Ceilalți doi, înfrânți, au devenit, alături de copiii lor – un soi de semizei, sclavi pentru eternitare, supuși membrilor familiei dominante a ținutului care s-a închinat zeului învingător. În prezent, regele acestui ținut, Ținutul celor o sută de mii de regate, domină prin puterea și forța zeilor sclavi întreaga lume. Dekarta, căci despre el este vorba, ajunge însă în momentul în care decide să-și aleagă moștenitorul. Are doi pretendenți, însă apelează și la un al treilea: Yeine. Yeine e nepoata regelui, însă e și conducătoarea unui regat mic și departat de capitală. Anunțul că a fost numită posibilă moștenitoare surprinde pe toată lumea. Însă toți trei pretendenții sunt numiți moștenitori, iar menirea zilelor care urmează e să rămână doar unul.
Intrigi politice, comploturi murdare, puterea înfricoșătoare a zeilor și înlănțuirea lor prin legături de sânge, o mulțime de mistere ascunse în trecut, toate acestea fac ca povestea și aventurile lui Yeine să devină din ce în ce mai palpitante și mai periculoase. Moartea aproape sigură sau rolul de rege al regatului par să fie cele două soluții finale ale romanului. Însă N.K. Jemisin știe să-și surprindă cititorii și intriga acestui roman te pune în încurcătură și nu prea te lasă să ghicești sfârșitul poveștii.
Amestec de Urzeala tronurilor și Legendele Olimpului, Cele o sută de mii de regate e un roman care dovedește că o imaginație puternică poate crea romane fantasy de cea mai bună calitate folosind subiecte care par deja perimate printre cititori. Riscant din partea autoarei, însă îi iese deplin!

Cele o sută de mii de regate (Vol. 1)
Cele o sută de mii de regate (Vol. 1)
N.K. Jemisin
Vezi cartea
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...
Iubiri intense și secrete: 3 cărți pentru o călătorie emoțională unică
Cartepedia 17 Martie, 2024
Bine ai venit pe Cartepedia.ro, locul unde fiecare pagină te așteaptă să dezvălui povești captivante...
Decriptează Misterul: "Mandibula lui Cain", de Edward Powys Mathers
Cartepedia 14 Martie, 2024
Ești pregătit să intri în lumea misterelor literare, unde fiecare pagină este o provocare și fiecare...
„Marina” de Carlos Ruiz Zafon – un mănunchi de vieți bântuite adunate într-o narațiune sublimă (+7 citate din carte)
Ioana Middlebrook 10 Ianuarie, 2024
Nu pot să cred că am ajuns la ultima carte a lui Carlos Ruiz Zafon. De acum încolo nu îmi rămâne dec...

Urmărește-ne pe Instagram