Cele mai frumoase 100 de poeme

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 01 Martie, 2014
2534

Ediție bilingvă, în traducerea foarte bună a lui Gabriel H. Decuble – antologia din Ernst Jandl scoasă de Humanitas e o introducere potrivită în opera poetului austriac. Unanim considerat unul dintre cei mai mari poeți de limbă germană, Ernst Jandl este destul de puțin cunoscut la noi. Revendicându-se din spațiul nemuritor al avangardelor, Ernst Jandl scrie o poezie dificilă și incomodă pentru cititorul de astăzi, cu atât mai mult pentru cel din anii 70-80.

Tematic, textele sale sunt critici permanente la adresa societății, a tabieturilor și idiologiilor contemporane. Însă critica sa, deseori violentă, tot timpul acidă, pune sub semnul întrebării nu doar relațiile bătrânicioase dintre oameni, ci și tradiția modernă a poeziei. Imitarea limbajului copiilor, al imigranților sau cel al retardaților se reflectă atât în structura vocabularului, în modificările de limbaj, cât și în forma poemelor: poeme-obiect care prin așezarea în pagină, prin repetiția, reluarea sau descompunerea cuvintelor duc poemul într-o zonă în care ritmul rostirii devine mai important decât înțelesul semantic.

De remarcat și susbtratul ironic, amuzant al poemelor care echilibrează, parcă, violența semantică. Un volum potrivit pentru cei interesați de poezia contemporană, mai ales că Ernst Jandl aparține unei tradiții poetice nefrecventate de poezia românească recentă.

Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram