Cei goi şi cei morţi

Dan Andrei Rareș
Dan Andrei Rareș 19 Iunie, 2014
110

O carte de război surprinzătoare, în primul rând prin numărul mic de victime. Cu excepţia unei divizii de japonezi cuprinşi de isterie, care se sinucid în anonimitate la lumina mitralierelor, scenele de luptă lipsesc aproape complet. O tensiune surdă mocneşte la orizont, se distrug păduri întregi cu focuri de artilerie, se construiesc drumuri din trunchiuri, se dau ordine, se sapă tranşee, se face plajă...

Personajul principal e armata Statelor Unite, organism prezentat ca fiind în posesia unei voinţe şi unor scopuri proprii de o mie de ori mai puternice decât fiecare din milioanele de capete care o alcătuiesc. De altfel, naraţiunea este disecţia personajului acesta uriaş şi principal, şi fiecare cap are momentul lui de scenă deschisă în care iese şi îşi spune povestea. Vedem un general, coloneli, căpitani, locotenenţi şi o brigadă distrusă de şoc traumatic, dizenterie, conflicte interne şi plictiseală. Vedem cine sunt oamenii cu care se montează conflicte şi ce cred despre gradul lor. Vedem în ce fel de paturi sau gropi dorm acum, vedem unde şi cu cine dormeau înainte de război, cu cine se ceartă şi pentru ce. Din toate astea războiul e parcă absent. E mai mult un pretext pentru bărbaţi de toate vârstele şi opiniile, să se calce unul altul pe nervi în timp ce aşteaptă, mai mult sau mai puţin îngroziţi, să moară.

Nici o explicaţie universală, nici o revoltă în faţa futilităţii munţilor de cadavre, nici un pic de ataşament pentru steag, sau democraţie, sau dragoste şi totuşi o carte care descrie extrem de intim mecanismele prin care se naşte războiul în creier.

Sfârşitul e mai ales năucitor de sec şi de frumos, are şi junglă şi marşuri prin iarba înaltă a unui platou părăsit de sute de ani şi un munte mai vechi şi mai puternic decât orice război care înşiră sufletele celor care îl înfruntă pe o aţă şi apoi, o taie.

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram