Cei frumoși și cei buni

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 03 Martie, 2018
1982

În fiecare dintre cele 5 povestiri ce alcătuiesc acest volum, Cristian Fulaș radiografiază cu netulburat simț literar situații de viață din societatea contemporană, românească sau de aiurea. 

În 50 de bani este surprinsă toxicitatea unei căsnicii ai cărei actori sunt măcinați, fiecare în parte, de frustrări nemărturisite, de visuri spulberate și de puseuri de superioritate absurdă asupra celuilalt. În Agenția, personajul principal nu este un om, ci o utopie, a cărei naștere imaginară se datorează unei tot mai des însărcinate teorii a conspirației. În Liniștea, poate cea mai tulburătoare poveste din volum, lumina cade pe o mamă bolnavă și însingurată, al cărei nume poate fi lesne scris cu aceleași litere ce alcătuiesc cuvântul „disperare” sau „neputință”.

În Giovanni facem cunoștință cu viața românilor emigrați în Italia (și oriunde în lume), cu visurile lor, cu durerea lor, cu modul în care înțeleg ei viața printre străini și mai ales cu metamorfozele mentalităților acestora, în funcție de situațiile, adeseori neprevăzute, în care îi poartă viața lor de fugari din propria viață. În ultima povestire, În celălat loc, cu o spaimă perpetuă, surprindem, din spatele rândurilor unei scrisori, un om „ce vede enorm și simte monstruos”, un om aflat în pragul nebuniei, un om pentru care absurdul este felul principal la fiecare masă de peste fiecare zi. 

Așadar, cinci povestiri pentru cinci fațete ale unui cub nedesăvârșit, asemenea vieții noastre de zi cu zi. Cea de-a șașea față a cubului, aparține cititorului. Să o așeze fiecare, în funcție de ce va avea de învățat din cele cinci povestiri ale lui Cristian Fulaș.

Cei frumoşi şi cei buni
Cei frumoşi şi cei buni
Cristian Fulaş
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram