Ce nu ştia Darwin

Vlad Zver
Vlad Zver 09 Ianuarie, 2017
813

După ce Darwin a arătat realitatea evoluţiei şi raţiunile selecţiei naturale, biologilor şi geologilor le-a rămas astăzi îndatorirea de a explica mecanismele care fac toate acestea posibile. Andreas Wagner îşi propune o redare, pe înţelesul tuturor, a propriei teorii asupra modului în care evoluţia a fost, de fapt, posibilă. Cum a putut apărea viaţa pe planetă? Cum se realizează, de fapt, selecţia naturală? Selecţia naturală implică doar mutaţii aleatorii sau legi care pot fi identificate prin experimente ştiinţifice (şi computerizate)? În ce fel apare noul, organismul superior, cel care are capacităţi mai bune de supravieţuire şi adaptare?
Spre deosebire de cărţile de popularizare a ştiinţei cu care ne-am obişnuit, Ce nu ştia Darwin nu este cu totul accesibilă unei lecturi degajate pentru că implică un mod inedit de a vedea şi rezolva problemele ştiinţifice; trebuie citită cu creionul în mână şi cu atenţie sporită, dar oferă bucuria de a înţelege mecanisme şi realităţi de maximă importanţă pentru cei preocupaţi de latura ştiinţifică a vieţii.
Citatul preferat: “Spre deosebire de meteoriţii mari ale căror temperaturi ce depăşesc limita incandescenţei distrug o parte din încărcătura lor organic în momentul aterizării explozive, praful cometelor nu face decât să învelească Pământul într-o ploaie invizibilă, dar neîncetată de seminţe ale vieţii. Poate că suntem făcuţi într-adevăr din praf de stele”.

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram