TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Ce înseamnă, oare, toate acestea?

Dacă despre Tractatus autorul său scria că lucrarea rezolvă definitiv toate problemele filosofiei demonstrând totodată cât de puţin se câştigă atunci când toate acestea sunt rezolvate, Thomas Nagel ar putea afirma exact contrariul despre propria carte: ea nu găseşte răspuns definitiv la nici o întrebare demonstrând prin asta cât de mult se câştigă atunci când nici o problemă filosofică nu este rezolvată.

Lucrarea este o introducere în filosofie în cel mai strict sens cu putinţă. Direcţia pe care o urmăreşte este, totuşi, diferită de cea din manualele clasice. Nagel analizează problemele care trasează liniile de interes ale filosofiei de factură analitică interesându-se, de pildă, cum putem şti că există o lume exterioară, că ceilalţi sunt fiinţe conştiente sau cum reuşesc cuvintele să desemneze (acelaşi lucru).

Fără a necesita cunoştinţe preliminare, lucrarea înfăţişează cele mai „fierbinţi“ teme de dezbatere din filosofia actuală şi punctele în care cercetarea s-a împotmolit fiind o reală invitaţie pentru oricine să ducă mai departe, pe cont propriu, demersurile filosofice. Nefăcând apel la autoritatea marilor nume, cartea ne arată cum să gândim şi nu ce trebuie să gândim.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Cazemata Cazemata Cazemata Tudor Ganea
Cazemata este un roman de debut impresionant, surprinzător ca realizare prin modul...
O sută de rochii O sută de rochii O sută de rochii Eleanor Estes
Wanda Petronski vine în fiecare zi cu o rochie albastră spălăcită, iar colegii...
George şi miraculosul său medicament George și miraculosul său medicament George și miraculosul său medicament Roald Dahl
Roald Dahl poate fi amuzant, caraghios, plin de idei năstruşnice şi inteligente,...
Copacul minciunilor Copacul minciunilor Copacul minciunilor Frances Hardinge
    Nu ştiu ce e mai important la Copacul minciunilor, care dintre ideile,...
Dă mai departe Dă mai departe Dă mai departe Catherine Ryan Hyde
Dă mai departe este un bun exerciţiu pedagogic. În fapt, la finalul cărţii...