Ce înseamnă, oare, toate acestea?

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 30 Octombrie, 2017
1982

Vizualizând subtitlul acestei cărți: O foarte scurtă introducere în filozofie, te-ai aștepta să te întâmpine între paginile ei titanii: Socrate, Platon, Aristotel, Kant, Schopenhauer, Nietzsche, Kierkegaard etc. Dar nici urmă de aceștia, și nici de alte nume. Și nici urmă de filozofie, aș îndrăzni să spun. Adică nu acea filozofie de manual. În schimb, de la prima frază până la ultimul punct, ești răpit într-un vârtej de întrebări: despre natura minții umane, despre cuvinte și limbaj, despre liberul arbitru cel atât de controversat, despre moralitate și, cum altfel, despre cele mai grele probleme existențiale: sensul vieții și al morții. 

Firește, toate întrebările rămân fără răspuns. Și de ce ar fi firesc să fie așa? Pentru că, în final, asta este filozofia: libertatea omului de a-și pune în continuu întrebări și a analiza posibilele răspunsuri din toate punctele de vedere. Iar dacă o întrebare și-ar afla un răspuns definitiv, ar dispărea automat din sfera filozofiei, migrând în cea a științelor exacte. Și dacă s-ar întâmpla la fel cu toate întrebările, s-ar spulbera de la sine ideea de filozofie. Și lumea ar fi mai săracă. Iar noi nu ne dorim așa ceva. 

Așadar, dincolo de a fi o introducere în lumea curentelor filozofice și a conceptelor, cartea aceasta este o invitație la interogație și bineînțeles la dezbatere. Este un veritabil alfabet pentru cei ce aleg de bună voie să își călească mintea, intrând pe tărâmul minat al întrebărilor fără răspuns.  

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram