TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Ce este populismul?
Ce este populismul? Ce este populismul?
Jan Werner Müller

În contextul politic actual, o introducere în doctrina populismului e mai necesară ca niciodată. Turcia, Ungaria, Polonia, dar și Statele Unite, Marea Britanie sau Franța sunt cotropite la propriu de partide sau lideri populiști. Prezența pe prima scenă a populismului a devenit un fapt aproape banal și multă lume confundă populismul cu patriotismul, cu politica antiliberală sau cu politica făcută pentru cei săraci și fără posibilitatea de a fi reprezentați la centru.

Nimic mai greșit și pofesorul de științe politice de la Princeton, Jan-Werner Müller, demonstrează cu ușurință acest lucru. Populismul e un curent nociv, antidemocratic fără a distruge complet democrația, deseori șovin și extremist, caracteristic unor partide care favorizează corupția și încălcarea frecventă a constituției și principiului separării puterilor în stat. Populismul alege o politică a moralității care exclude pluralismul din start: doar noi, cei care am câștigat alegerile suntem aleșii popurului și ne identificăm cu poporul. Doar noi suntem glasul și dorința poporului și oricine ne critică sau nu face parte din partidul nostru e un dușman al poporului.

Ușor de regăsit aceste trăsături în politica și discursul unor lider politici celebri deja: Trump, Berlusconi, Marine Le Pen, Viktor Orbán sau Erdoğan. Respingerea opoziției, anihilarea societății civile și a ong-urilor, atacarea elitelor pentru presupuse fapte de corupție și pentru că ar servi unor interese străine. O mulțime de trăsături definitorii pentru curentul populist pe care le regăsim la din ce în ce mai multe partide care candidează la alegeri în țările europene. Și, din păcate, o mulțime de caracteristici pe care cu ușurință le regăsești în discursul public al partidului aflat la conducere în România. Prin urmare, o carte extrem de actuală care trebuie citită de cât mai multă lume interesată de fenomenul politic contemporan.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Băiatul sălbatic Băiatul sălbatic Băiatul sălbatic Paolo Cognetti
Scriitorul italian Paolo Cognetti, câștigător deja al premiul Strega, revine pe...
Cântec lin Cântec lin Cântec lin Leïla Slimani
Romanul Leïlei Slimani începe brusc și violent cu o crimă...
Și, deodată, cineva bate la ușă Și, deodată, cineva bate la ușă Și, deodată, cineva bate la ușă Etgar Keret
Citindu-i volumul de memorii și eseuri apărut deja la Humanitas (Șapte ani buni), eram...
Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Aslı Erdoğan
Pe data de 17 august 2016, Aslı Erdoğan, alături de alți membri ai...
Mitologia nordică Mitologia nordică Mitologia nordică Neil Gaiman
Neil Gaiman este unul dintre scriitorii mei preferați când vine vorba de fantasy...