TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Ce-am pierdut în foc
Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc
Mariana Enriquez

După ce citisem diverse cărți despre atrocitățile care s-au întâmplat de-a lungul timpului și încă se mai întâmplă în țările latino-americane precum Cuba, Mexic, Columbia, Chile, iată că a venit vremea să fac cunoștință și cu nebunia brută din Argentina.

În această colecție de proză scurtă, Mariana Enriquez ilustrează o serie de fapte desprinse parcă din filmele thriller sau horror nord-americane, în care personajele, în mare parte femei, cel mai probabil alter-ego-uri ale autoarei, se confruntă cu cele mai atroce forme ale dezumanizării ființei umane: copiii violați și decapitați în ritualuri satanice, tineri abuzați de poliție și aruncați în râu spre a muri și spre a li se șterge urmele, copiii născuți cu diformități din cauza poluării excesive, adolescenți ce își ruinează viața devenind toxicomani pentru a nu mai vedea sărăcia și frustrarea ce îi absorb pe părinții lor, nebunie, deznădejde, moarte.

Ceea ce face diferența dintre scenariile de film hollywoodiene și prozele Marinei Enriquez este faptul că asupra prozelor acesteia planează o mare doxă de real. Se știe că autoarea este și jurnalistă, iar mare parte dintre întâmplările relatate în această carte, dacă nu chiar toate, pornesc cu siguranță de la fapte reale, pe care aceasta le-a îmbrăcat în hainele ficțiunii. Dar nu în cele de duminică, pentru că pe acolo nu pare să existe conceptul de duminică, ca zi a odihnei, ci în hainele rupte și ponosite ale realității. Pentru că nici cosmeticele nu dau bine pe orice chip, ci doar pe cel aflat deja frumos. Acolo unde nu poți înfrumuseța cu forța, e mai bine să lași realitatea realitate.  

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Nobilul Aeticus și o călătorie în jurul lumii Nobilul Aeticus și o călătorie în jurul lumii Nobilul Aeticus și o călătorie în jurul lumii Simona Antonescu
În cea de-a doua lor călătorie prin trecutul de veacuri al poporului român,...
Menumorut și minele de aur de la Roșia Montană Menumorut și minele de aur de la Roșia Montană Menumorut și minele de aur de la Roșia Montană Alexia Udriște
În cea de-a treia călătorie în timp, în căutarea gemenilor din...
Pomul cel darnic Pomul cel darnic Pomul cel darnic Shel Silverstein
Cu siguranță, cea mai mare dovadă de prietenie și iubire este renunțarea de sine...
Wabi-Sabi Wabi-Sabi Wabi-Sabi Francesc Miralles
Romanul „Wabi-Sabi” poate fi socotit o continuare a bestsellerului...
Iisușii mei Iisușii mei Iisușii mei George Banu
De cele mai multe ori, când intri într-o casă și vezi multe icoane pe...