TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Ce-am pierdut în foc
Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc
Mariana Enriquez

După ce citisem diverse cărți despre atrocitățile care s-au întâmplat de-a lungul timpului și încă se mai întâmplă în țările latino-americane precum Cuba, Mexic, Columbia, Chile, iată că a venit vremea să fac cunoștință și cu nebunia brută din Argentina.

În această colecție de proză scurtă, Mariana Enriquez ilustrează o serie de fapte desprinse parcă din filmele thriller sau horror nord-americane, în care personajele, în mare parte femei, cel mai probabil alter-ego-uri ale autoarei, se confruntă cu cele mai atroce forme ale dezumanizării ființei umane: copiii violați și decapitați în ritualuri satanice, tineri abuzați de poliție și aruncați în râu spre a muri și spre a li se șterge urmele, copiii născuți cu diformități din cauza poluării excesive, adolescenți ce își ruinează viața devenind toxicomani pentru a nu mai vedea sărăcia și frustrarea ce îi absorb pe părinții lor, nebunie, deznădejde, moarte.

Ceea ce face diferența dintre scenariile de film hollywoodiene și prozele Marinei Enriquez este faptul că asupra prozelor acesteia planează o mare doxă de real. Se știe că autoarea este și jurnalistă, iar mare parte dintre întâmplările relatate în această carte, dacă nu chiar toate, pornesc cu siguranță de la fapte reale, pe care aceasta le-a îmbrăcat în hainele ficțiunii. Dar nu în cele de duminică, pentru că pe acolo nu pare să existe conceptul de duminică, ca zi a odihnei, ci în hainele rupte și ponosite ale realității. Pentru că nici cosmeticele nu dau bine pe orice chip, ci doar pe cel aflat deja frumos. Acolo unde nu poți înfrumuseța cu forța, e mai bine să lași realitatea realitate.  

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Obiecte grăitoare Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare Ştefan Câlţia
În vara acestui an, Muzeul Colecțiilor de Artă din București a găzduit o nouă...
O undiță pentru bunicul meu O undiţă pentru bunicul meu O undiţă pentru bunicul meu Gao Xingjian
O undiță pentru bunicul meu, cartea laureatului cu Nobel din anul 2000, este o...
Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Eugène Ionesco
Pe imaginea lui Eugène Ionesco s-au lipit de-a lungul timpului mai multe etichete:...
Vorbeste-le despre bătălii, regi și elefanți Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți Mathias Énard
Există istorii consemnate în cărți și există mult mai multe istorii rămase...
Stelaluna Stelaluna Stelaluna Janell Cannon
Stelaluna este un pui de liliac. Dar într-o noapte, pe când ieșise să caute...