Cavalerul

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 29 August, 2018
2545

Pentru mine, pentru că am citit și seria „Cartea Soarelui Nou”, romanul acesta a fost cu totul neașteptat: scriitura, rapiditatea cu care se derulează evenimentele, lumea imaginată de Gene Wolfe, nimic nu semăna cu romanele precedente.

Pentru un cititor nou de Gene Wolfe, cred că trebuie să fac câteva precizări. „Cavalerul” e prima parte dintr-o serie ce cuprinde două romane. Ambele descriu traseul inițiatic al unui puști ce rătăcește prin pădure și sfârșește prin a ajunge într-o lume cu totul nouă, inspirată de mitologia nordică. Așa că din America zilelor noastre, Able ajunge într-un soi de univers supraetajat, în care fiecare „etaj” e o lume nouă, unele lumi fiind destinate oamenilor, altele destinate diverselor creaturi cunoscute sau nu. Cei puternici, cei destinați pentru a schimba ordinea lucrurilor pot trece dintr-un etaj în altul. Fie prin pasaje secrete, fie zburând în ceruri sau scufundându-se în adâncul unor guri de lac.

Able, așa e numit tânărul imediat ce se trezește în noua lume, pare să pășească pe urmele unui astfel de cavaler care salvează pe cei în nevoie și restabilește o ordine pe care doar o bănuim. Deși e tânăr, aproape un copil, puștiul e fermecat de o creatură magică, de care se și îndrăgostește de altfel, și capătă peste noapte un trup puternic, bine dezvoltat și pregătit pentru luptele ce vor urma. Mai are nevoie de o sabie legendară și de tot ce e necesar pentru a fi un cavaler adevărat așa cum își dorește din tot sufletul. Deși, să fim sinceri până la capăt, asemeni unui Don Quijote contemporan, se lovește tot timpul de situații și de oameni care nu îi dau crezare și contra cărora va trebui să lupte sau să reziste. Neavând origini nobile, sărac, fără fapte multe de vitejie, puțini văd în Able pe acel Sir Able de Inimă Înflăcărată, așa cum își dorește puștiul cu naivitate și patimă.

Acest conflict între dorința lui Able, înfățișarea lui și mintea și sufletul său, prea tinere și necoapte, va fi motorul întregii intrigi. Gene Wolfe nu mai e prozatorul minuțios, calm și lent în construcția sa narativă. Aici povestea se desfășoară într-o viteză înspăimântătoare. Noroc cu acel glosar de personaje de la începutul romanului. Aventurile lui Able par a fi aventurile unui erou de joc RPG. Multe misiuni, mici și dificile, o mulțume de personaje secundare și o mulțime de locuri și probe legendare pe care tănărul nostru trebuie să le cunoască și să le treacă. Prin urmare aventură multă, personaje și creaturi pe care le-am putea recunoaște din fantasy-ul tradițional și un volum doi pe care îl aștept cu nerăbdare. 

Cavalerul (Vol. 1)
Cavalerul (Vol. 1)
Gene Wolfe
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram