Căutarea intermitentă

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 06 Ianuarie, 2018
1982

Pe imaginea lui Eugène Ionesco s-au lipit de-a lungul timpului mai multe etichete: a fost considerat eretic după ce a publicat cartea Nu, anti-român, după ce și-a exprimat în dese rânduri adversitatea față de tot ce este românesc și, bineînțeles, părintele teatrului absurd. Dar ca orice etichetă, fiecare dintre acestea nu a făcut altceva decât să scoată în evidență doar chestiuni care l-au caracterizat mai mult sau mai puțin în anumite momente ale vieții, cu precădere în perioada primei tinereți. Dar cititorul trebuie să știe că Eugène Ionesco nu a fost doar eretic, anti-român și părinte al teatrului absurd. El a fost mult mai mult decât toate acestea la un loc. A fost un om ce a simțit pregnant fiecare trăsătură a ceea ce înseamnă omenesc.

În Căutarea intermitentă îl descoperim pe adevăratul Ionesco. În cartea aceasta, reprezentând jurnalul său intim, ținut la vârsta senectuții, sunt surprinse toate trăirile lui autentice: dragostea nețărmurită față de familia sa, perpetua oscilare între modestie și vanitate în ceea ce privește destinul său literar, posteritatea sa, dar mai ales, zbaterile sale fără de răgaz în ceea ce privește esența dumnezeirii, împărtășirea de aceasta, însușirea unei vieți bine-plăcute în fața lui Dumnezeu.

Personal, am citit cartea cu creionul în mână și am subliniat la fiecare pas. Pentru că aproape fiecare gând și fiecare trăire a lui Ionesco mi se păreau revelatoare în cel mai înalt grad. Iar la final, am rămas câteva momente fără grai. 

Căutarea intermitentă
Căutarea intermitentă
Eugène Ionesco
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram