TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Castele de furie
Castele de furie Castele de furie
Alessandro Baricco

Castele de furie este romanul de debut al lui Alessandro Baricco. Tema centrală a acestuia este explozia revoluției industriale din Anglia secolului al XIX-lea. Personajele principale ale cărții, domnul Rail, Pekisch sau Hector Horeau, visează fiecare în parte să revoluționeze colțul său de lume. Dar când visul este poate prea mare pentru capacitatea umană a fiecăruia dintre ei, se transformă fără de veste în obsesie. Și pe alocuri, poți jura că persoanjele au evadat dintr-o poveste de Stefan Zweig, cel atât de obsedat de obsesiile oamenilor. Și cum nicio obsesie nu aduce cu sine nimic bun, scăpând întotdeauna de sub control, și în romanul lui Baricco se va întâmpla întocmai. Visurile celor trei se vor dovedi doar niște himere și vor exploda, uneori la figurat, alteori la propriu, distrugându-i și pe ei și întreaga lume din jurul lor. 

Dincolo de firul epic însă, acest roman are marele merit de a ne descoperi, deși numai în starea lor latentă, toate direcțiile narative pe care autorul le va exploata în viitoarele sale romane. Cititorul face astfel cunoștință cu tehnica de împletire a cuvintelor ce va da naștere peste timp romanului Mătase sau cu tema plecării ce nu promite nicio întoarcere, ridicată la puterea maturității narative în romanul Mireasa tânără. Și tot de aici putem constata și predispoziția sa spre acele finaluri de roman cel puțin inedite dacă nu chiar insolite, care au devenit, în timp, marca proprie Alessandro Baricco. 

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Întunericul Întunericul Întunericul Lemony Snicket
Nu se știe exact de ce, dar mai tuturor copiiilor le este frică de întuneric. Dar...
Păpușa Păpușa Păpușa Ismail Kadare
Marcat de moartea mamei sale, și mai ales de faptul că în ultimele ei zile...
Sărbătoarea neînsemnătății Sărbătoarea neînsemnătăţii Sărbătoarea neînsemnătăţii Milan Kundera
Alain, Ramon, Charles, personaje obscure, vag desenate de către Kundera, se...
Tăierea fecioarelor Tăierea fecioarelor Tăierea fecioarelor Tatiana Niculescu
Despre Tăierea fecioarelor a Tatianei Niculescu s-a scris deja destul de mult....
Domnul Ibrahim și florile din Coran Domnul Ibrahim şi florile din Coran Domnul Ibrahim şi florile din Coran Eric-Emmanuel Schmitt
Moise este un copilandru evreu, ce trăiește în cartierul evreiesc al Parisului,...