TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cartea ființelor imaginare
Cartea fiinţelor imaginare Cartea fiinţelor imaginare
Jorge Luis Borges

Cartea ființelor imaginare pe care Borges a scris-o în colaborare cu Margarita Guerrero este pe de o parte întâlnirea dintre povestire și indexare, iar pe de altă parte – duelul imaginarului cu realul.  Și aceasta pentru că ea se compune dintr-o serie de scurte descrieri narativo- mitologice a unei suite de ființe ireale, fie ele personaje ale diverselor mitologii de pe întregul pământ, fie închipuiri ale unor „vizionari” literari, ca E. A. Poe, Kafka, C.S. Lewis, sau Swedenborg. 

 

Dincolo de latura lui literară, definită prin amprenta unică a lui Borges, acest volum  trebuie să fie o piesă de referință pentru studiul mitologiei. Din cel puțin două motive. Mai întâi pentru complexitatea lui, pe lângă figurile cunoscute din mitologiile greco-romane fiind trecute la index figuri din mitologii mult mai îndepărtate ca cele sud-americane și asiatice. Iar mai apoi pentru latura științifică a unora dintre articole, în care anumite „ființe imaginare” sunt analizate inclusiv din punct de vedere al psihanalizei lui Jung, nefiind trecute cu vederea nici analogiile cu Biblia sau alte texte sacre.

 

Cât privește duelul imaginarului cu realul, acesta se definește prin ironia fină prin care Borges îl satirizează pe Swedenborg, atunci când acesta dă drept reale o seamă de creaturi ce existau strict în imaginarul lui. Ediția de față a Cărții ființelor fantastice, în traducerea Ileanei Scipione, este decorată cu ilustrații de Felix Aftene.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Calitatea luminii Calitatea luminii Calitatea luminii Mircea Pricăjan
Despre sarcină, nașterea și creșterea copilului în primii ani de viață s-au...
Munca Munca Munca Mitoş Micleuşanu
Volumul de versuri Munca, purtând semnătura Micleușanu M., nimeni altul...
Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Milan Kundera
Piesa de teatru Jacques și stăpânul său este, după spusa lui Kundera...
Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Daniela Luca
Cu siguranță lumea cărților nu ar putea exista fără cititori, așa cum lumea...
Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Nicolae Coande
Cartea lui Nicolae Coande, purtând subtitlul Eseuri despre întoarcerea...