TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cartea cu Apolodor

În anul 1958, Gellu Naum, considerat părintele suprarealismului românesc, face o breșă în creația sa, publicând o primă carte pentru copii: Cel mai mare Gulliver. Un an mai târziu, repetă isprava, publicând Cartea cu Apolodor, „celebrul pinguin tenor”, devenită peste timp un adevărat bestseller al literaturii pentru copii. Ceea ce dă însă farmec poemelor cu pinguinul rătăcitor este, cu siguranță, substratul lor ideatic. Cartea nu este, în fond, un volum pentru copii, ci o critică acerbă adresată oamenilor mari, care se comportă de multe ori prostește, nebunește, alegând hazardul în locul lucidității, lăsându-se purtați prin lume și prin viață de o inerție impersonală și depersonalizatoare.

 

Așadar, Cartea cu Apolodor este, mai degrabă, un tratat de psihologie și sociologie, construit sub forma unei fabule moderne, în care tipologiile omenești sunt camuflate în spatele măștilor de animale. De altfel, sunt prezente în cuprinsul cărții și anumite personaje deloc prietenoase: tâlharul din Connecticut și întreaga sectă Ku-Klux-Klan, precum și căpitanul Cyrus Smith, puse în situații ce nu fac apanajul copilărie: otrăvirea, amenințarea cu arma, sechestrarea în lanțuri sub formă de statuie, dar pe care copiii le percep ca simple jocuri, datorită formulării ritmate și a complexului de circumstanțe care rămât totuși în sfera ludicului.

 

În anul 2013, editura Humanitas reeditează această capodoperă, într-o ediție însoțită de desene realizate în manieră realist-naivă, menite să ajute la parcurgerea și înțelegerea lecturii.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Calitatea luminii Calitatea luminii Calitatea luminii Mircea Pricăjan
Despre sarcină, nașterea și creșterea copilului în primii ani de viață s-au...
Munca Munca Munca Mitoş Micleuşanu
Volumul de versuri Munca, purtând semnătura Micleușanu M., nimeni altul...
Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Milan Kundera
Piesa de teatru Jacques și stăpânul său este, după spusa lui Kundera...
Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Daniela Luca
Cu siguranță lumea cărților nu ar putea exista fără cititori, așa cum lumea...
Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Nicolae Coande
Cartea lui Nicolae Coande, purtând subtitlul Eseuri despre întoarcerea...