TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Caractere atipice

La finalul anului 2017, actorul hollywoodian Tom Hanks își făcea debutul editorial prin volumul de povestiri Uncommon Type. Primăvara lui 2018 și editura Art ne aduc traducerea acestui volum, Caractere atipice, traducere făcută de Alex Văsieș. Deși am început lectura acestui volum cu anumite prejudecăți legate de creditul pe care ar trebui să i-l acord unui actor care se vrea acum și scriitor, volumul Caractere atipice m-a captivat și, cu fiecare text în parte, a reușit să mă convingă de faptul că Tom Hanks poate să scrie bine proză și, pe alocuri, chiar foarte bine.

Colecția de povestiri cuprinde 17 texte de sine stătătoare, independente unele față de altele. Există câteva proze în care se regăsesc personaje care au mai fost prezente în texte anterioare din volum. De asemenea, patru dintre povestiri sunt prezentate drept cronici decupate dintr-un ziar, fiind introduse prin titlul Orașul nostru astăzi cu Hank Fiset. Firul roșu care leagă toate prozele este reprezentat de mașinile de scris vechi. Acestea apar în fiecare text în parte. Este de urmărit raportul antitetic pe care îl au, în economia prozelor, față de noile tehnologii, prezente și ele în texte. Tom Hanks ne introduce, prin textele sale, în viețile uneori agitate și complexe, alteori relaxante și simpliste ale personajelor sale. Am apreciat în mod deosebit firescul dialogurilor, modul atât de natural în care autorul construiește replicile protagoniștilor. Narațiunile curg parcă de la sine, nimic nu este forțat și nimic nu deranjează. Povestirile sunt captivante, unele creează până și suspans. Finalurile (de multe ori previzibile sau chiar cu note de clișeu) nu distrug textul, ci, din contră, îi împlinesc acel curs firesc al poveștii.

În consecință, volumul Caractere atipice scris de Tom Hanks este unul reușit prin prisma esteticului, cuprinzănd texte care acoperă, la nivel tematic, o mulțime de domenii. Dintre acestea putem enumera: viața soldaților în timpul războiului, angajamentele și obligațiile unui actor aflat la începutul carierei sale cinematografice, relațiile dintre oameni în lumea contemporană, călătoria în timp, greutățile întâmpinate de un imigrant bulgar ajuns în New York sau culisele unui miracol sportiv.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Dominația masculină Dominația masculină Dominația masculină Pierre Bourdieu
Volumul Dominația masculină scris de Pierre Bourdieu reprezintă, în ciuda...
Celălalt pe care-l adoram Celălalt pe care-l adoram Celălalt pe care-l adoram Catherine Cusset
Volumul Celălalt pe care-l adoram al scriitoarei franceze Catherine Cusset a fost tradus...
Fiica ascunsă Fiica ascunsă Fiica ascunsă Elena Ferrante
Romanul Fiica ascunsă tradus de Cerasela Barbone a fost pentru mine primul contact cu...
Sufocare Sufocare Sufocare Junot Diaz
Sufocare reprezintă volumul cu care Junot Díaz, autor distins cu premiul Pulitzer...
Vegetariana Vegetariana Vegetariana Han Kang
Romanul Vegetariana al scriitoarei sud-coreene Han Kang o are drept protagonistă pe...