Calul bălan

Alexandra Bondoc
Alexandra Bondoc 15 Octombrie, 2020
1174

Romanul Calul bălan al Agathei Christie a fost publicat pentru întâia oară în anul 1961, o nouă traducere a acestuia, semnată de Lidia Grădinaru, aparând în colecția buzz BOOKS a editurii Litera în anul 2020. Creatoarea atâtor narațiuni legendare ale romanului polițist ne oferă, prin Calul bălan, o poveste împânzită de accente ezoterice, care ne permite să ne delectăm cu suspansul atotprezent de-a lungul textului.

 

Construit ca un roman hibrid din punctul de vedere al perspectivei narative, acesta conține atât capitole care sunt povestite la persoana întâia de către Mark Easterbrook, un cunoscut istoric englez care pornește în căutare de răspunsuri în urma unor crime care s-au petrecut în jurul său, cât și capitole în care vocea naratorială aparține unei instanțe omnisciente, care ne prezintă episoade importante în economia textului, dar la care Easterbrook nu a luat parte. Un personaj episodic al acestui roman, care îl va ajuta pe Mark de-a lungul cercetărilor sale, îl reprezintă Ariadne Oliver, deja cunoscuta scriitoare de romane polițiste excentrică și simpatică pe care o întâlnim și în alte volume ale Agathei Christie (Petrecerea de Halloween, Cu cărțile pe față etc.).

 

O parte semnificativă a acțiunii textului se petrece în jurul așa-numitului Calul bălan, sintagmă care împrumută titlul volumului. Acesta reprezintă un vechi han englezesc, datând din secolul al XVI-lea, care a fost recondiționat și care este acum locuit de misterioasa Thyrzey Grey, alături de cunoștința sa Sybil Stamfordis și de bucătara lor, Bella. Există numeroase mituri locale care vorbesc despre această casă și despre locatarele sale, iar pentru Mark Easterbrook el reprezintă epicentrul cercetărilor lui. Fiind o lectură plină de mister și de suspans, consider Calul bălan drept un roman extrem de reușit din partea Agathei Christie. Coerența de care acesta dă dovadă, de la primele sale pagini până la cea din urmă frază, confirmă faptul că romanul reprezintă o operă a maturității scriitoricești a autoarei.

Calul bălan
Calul bălan
Agatha Christie
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram