Calea spre Dumnezeu

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 12 Decembrie, 2017
1982

Marele dramaturg Eugene Ionesco are, la vârsta senectuții, o revelație impresionantă: toți misticii adevărați, indiferent de religia din care fac parte sau de confesiunea în cadrul căreia sunt botezați, îl simt pe Dumnezeu la fel. Pentru că reușesc să Îi surprindă esența. Ca o frumoasă coincidență, imediat după ce am terminat de citit „Căutarea intermitentă” a lui Ionesco, de unde am cules această revelație, am început să citesc „Calea spre Dumnezeu”, carte ce rezumă într-un mod foarte concentrat și foarte viu gândirea și trăirea lui Mahatma Gandhi, om politic dar mai cu seamă om religios.

Deși hindus prin naștere și prin devotament față de religia sa, Gandhi reușește să o elibereze pe aceasta de eticheta de religie politeistă, afirmând cu tărie credința sa într-un Dumnezeu unic, pe care însă fiecare îl numește diferit pentru că îl receptează diferit și îl simte diferit. Mai mult decât atât, acesta trasează drept linii de forță pe calea ce duce la cunoașterea lui Dumnezeu idei și practici ce îl apropie foarte mult de creștinism, dar și de celelalte religii, înțelese bineînțeles în profunzimea lor: iubirea față de aproapele, smerenia, milostenia, înfrânarea și mai ales rugăciunea – pilonii pe care se sprijină universul trăirii mistice a lui Gandhi. De bună seamă că au mai rămas și concepții diferite între gândirea lui religioasă și cea a creștinilor, iar cea mai importantă dintre acestea este concepția față de ideea unui Dumnezeu-persoană, pe care Gandhi nu o poate înțelege, rămânând tributar concepției panteiste despre un Dumnezeu – spirit, întrupat în orice ființă de pe pământ.

Dar dincolo de aceste diferențe de concepție religioasă, cartea de față poate servi fără doar și poate drept o primă treaptă spre un dialog fie numai și „în spirit” cu hinduismul și de ce nu cu oricare dintre celelalte religii.  

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram