logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Butoiul cu pulbere al Asiei

În ultimii ani, ochii tuturor au fost îndreptați înspre Rusia și conflictul cu Ucraina care a stârnit groază în politica europeană, dar și înspre Orientul Mijlociu, acolo unde gruparea teroristă ISIS a reușit să pună stăpânire pe teritorii extinse din Siria și Irak, ambele state aflate în plin război civil. Apoi, criza imigranților, atentatele din Franța și, mai recent, Belgia, par să ocupe prima-pagină a ziarelor și a interesului nostru zilnic. Undeva, deasupra, plutește senzația de mici pioni prinși între două state-mamut: Federația Rusă și Statele Unite.
Uite însă că volumul lui Kaplan deschide ochii mai bine. Dacă suntem absolut siguri că Orientul Mijlociu, Ucraina și, poate, Afganistanul sunt zonele fierbinți de conflict ale lumii în care Occidentul este implicat evident, ei bine, am neglijat complet una dintre cele mai periculoase zone – Marea Chinei de Sud – focar de conflicte și potențială sursă pentru un nou conlict între marile puteri. Și da, Rusia e mai puțin implicată aici. Însă Statele Unite și China își etalează forțele navale într-o competiție pentru supremație care nu poate duce decât înspre conflict.
Marea Chinei de Sud este o sursă de venit sigură: resursele din subsolul mării asigură independență energetică și politică, însă cine controlează zona poate controla aceesul și rutele comerciale în așa fel încât să decidă viitorul. China își cere partea leului, flota din Pacific a Statelor Unite are grijă să contrabalanseze raportul de forțe. Însă Vietnamul, Japonia, Singapore, Malaezia sau Filipine sunt state pentru care această competiție pentru resurse și putere este mai accentuată ca niciodată. Bugetele militare sunt mărite considerabil de la an la an, importurile masive de arme și nave de luptă cresc exporturile Rusiei, ale Europei și, inevitabil, ale Statelor Unite. China se află în poziția și are resursele necesare pentru a câștiga detașat această competiție însă are un obstacol imens în față: SUA. Cum se va schimba raportul de putere la nivel local și cum va influența acest lucru poziția supremă a Statelor Unite printre celelalte forțe navale ale lumii, cine va reuși să învingă într-un potențial conflict zonal, cum rezistă economiile zonale și care sunt perspectivele pentru următoarea decadă, iată câteva întrebări la care Robert D. Kaplan oferă răspunsuri pertinente, bine documentate și care în paginile sale par atât de firești încât deseori te întrebi de ce nu te-ai gândit singur la ele.
Un volum excepțional, obligatoriu pentru cei care sunt interesați de diplomația mondială și de istoria care se scrie în zilele noaste.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Poneiul roșu Poneiul roșu Poneiul roșu John Steinbeck
Steinbeck e unul dintre prozatorii mei preferați. Foarte multe dintre personajele sale...
Irène Irene Irene Pierre Lemaitre
Camille Verhoeven e un polițist apreciat, cu multe reușite în anchete, cu o...
Calea dragonului Calea dragonului Calea dragonului Daniel Abraham
Chiar nu știam cum o să fie romanul ăsta. Daniel Abraham, unul dintre cei doi autori...
Ultimul polițist Ultimul polițist Ultimul polițist Ben H. Winters
Combinație bună de roman SF și roman polițist, atent mai degrabă la implicațiile...
Furia aurie Furia Aurie Furia Aurie Pierce Brown
Greu de crezut că după Furia roșie Pierce Brown va oferi un SF mai bun, mai captivant...