TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Bărbatul care nu voia să se dea jos din pat și alte povestiri

Volumul acesta de proză scurtă e prima mea întâlnire cu celebrul prozator David Lodge. Un volum lejer, amuzant pe alocuri, cu personaje ghinioniste și banale, dar care trec uneori prin experiențe care pot deveni importante pentru viața lor, însă se dovedesc a fi în cele din urmă experiențe ratate.

Așa se întâmplă, de pildă, cu soțul care refuză într-o bună zi să se mai dea jos din pat, în ciuda tuturor reproșurilor și rugăminților familiei sau celor apropiați. Comportamentul soțului care amintește de celebrul personaj Bartleby pare problematic, depresiv și tensionat. Însă cititorul va descoperi repede adevărul. Într-o altă proză, un puști păstrează cu sfințenie artificiile greu obținute în zilele crizei de după război pentru a le aprinde doar în ziua destinată focului de artificii. Toți prietenii aprind zilnic artificii, doar el speră să impresioneze la final. Un scriitor oarecare scrie o proză despre sânii dezgoliți ai femeilor care stau în jurul său la piscină. Vântul îi ia foile și scriitorul decide abrupt să părăsească hotelul jenat că turiștii din jurul său s-ar putea recunoaște în proză, dacă descoperă foile furate de vânt.

Fapte mărunte, unele la limita tragicului, dar care toate sunt salvate la final de banalitatea deciziilor luate sau de destinul absolut comun. Un volum de proză scurtă care nu dă bătăi de cap, bine tradus și recomandat pentru timpul pe care l-ai putea pierde aiurea.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Murind când vine primăvara Murind când vine primăvara Murind când vine primăvara Ralf Rothmann
Doi puști care abia încep să decopere greutățile vieții, dar și frumusețea...
În inima țării În inima țării În inima țării J.M. Coetzee
Cel mai recent roman tradus la noi din opera lui Coetzee este unul dintre romanele de...
Proscrișii Proscrişii Proscrişii S.E. Hinton
Știu că în colecția Cărți Cult a editurii Art găsești o selecție de...
Pădurea. Instrucțiuni de folosire Pădurea Pădurea Peter Wohlleben
Îmi plac pădurile, locuiesc la marginea unei păduri, și cu toate acestea nu sunt...
Numele meu este Anton Numele meu este Anton Numele meu este Anton Geo Dinescu
Anton e un puști retras care va deveni încet, încet un tânăr timid,...