Bambini di Praga

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 09 Februarie, 2016
2534

Una dintre bucuriile personale oferite de Târgul de carte Gaudeamus a ținut de lansarea unui nou roman în seria de autor Bohumil Hrabal de către editura Art. Pentru cei care nu au citit nimic din Hrabal, am două recomandări obligatorii: O singurătate prea zgomotoasă și L-am servit pe regele Angliei. Două romane de un umor, deseori tragic și aproape incredibil, însă două romane care construiesc un realism fantastic al statelor est și central-europene care au trecut prin regimuri politice comuniste. Doar așa se poate compara cu literatura română și putem vedea câtă rezistență prin cultură am avut noi și cât au avut alții. În fine, nu despre asta e vorba, deși Bambini di Praga  e un roman care critică societatea comunistă, cum nu cred să fi apărut la noi unul vreodată.

Subiectul romanului e simplu: un grup de infractori, deși cuvântul e prea dur pentru gașca veselă adunată de peste tot, străbat țara și păcălesc micii burghezi cu promisiunea de a încheia contracte pentru pensie. Lumea plătește, însă pensia nu va veni niciodată și plata trebuie făcută în avans, minim 3 luni. Societatea micilor pungași se numește „Spijin la bătrânețe”, însă domeniul ei de activitate pare infinit, mai ales că fiecare nou membru racolat își aduce propriile contribuții creative în domeniul escrocheriei. În fond, statul e mare și ordinele de la centru trebuie respectate, nimeni nu-i verifică cu adevărat pe cei care reprezintă centrul.

Roman burlesc, cu multe situații absurde, personaje caricaturale și dialoguri specifice manierei Hrabal, Bambini di Praga e o soluție perfectă pentru o criză de plictiseală. E suficient să citești un roman și imediat vei îndrăgi scriitura acestui talent incontestabil al literaturii cehe.

Bambini di Praga
Bambini di Praga
Bohumil Hrabal
Vezi cartea
Iubiri intense și secrete: 3 cărți pentru o călătorie emoțională unică
Cartepedia 17 Martie, 2024
Bine ai venit pe Cartepedia.ro, locul unde fiecare pagină te așteaptă să dezvălui povești captivante...
Decriptează Misterul: "Mandibula lui Cain", de Edward Powys Mathers
Cartepedia 14 Martie, 2024
Ești pregătit să intri în lumea misterelor literare, unde fiecare pagină este o provocare și fiecare...
„Marina” de Carlos Ruiz Zafon – un mănunchi de vieți bântuite adunate într-o narațiune sublimă (+7 citate din carte)
Ioana Middlebrook 10 Ianuarie, 2024
Nu pot să cred că am ajuns la ultima carte a lui Carlos Ruiz Zafon. De acum încolo nu îmi rămâne dec...
„Afacerea vieții tale” de Fredrik Backman – o lectură scurtă despre cât de trecătoare este viața
Ioana Middlebrook 10 Ianuarie, 2024
Cum să nu vrei să citești o carte ce pe lângă faptul că promite o poveste emoționantă mai este și sc...

Urmărește-ne pe Instagram