TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Augustin Cupșa – Profesorul Bumb și macii suedezi

Proză scurtă, una dintre cele foarte bune. Rar mi-e dat să întălnesc scriitori de proză scurtă care să-mi placă, pesemne e nevoie de ceva talent special în afară de cel al literaturii. Auzisem despre Augustin Cupșa că a mai scris scenarii de film; se simte. M-a uimit, ce mai. Din prima poveste am ținut minte imaginea câmpului cu maci în zilele de vară suedeze, de iulie, când soarele aproape că nu apune. Și definiția nimicului, așa cum o dau Bumb și Furtunache. Profesorul Bumb este un om aproape constant beat, geniu și curviștin. Se putea altfel? Scriitorii, dacă nu îmbracă genialitatea în beție, o fac în boală sau în nebunie, ca și cum ar fi o excepție abominabilă ce trebuie repede corectată de natură. În a treia povestire, alta care mi-a atras atenția, Eva, Paul și Așiel merg la o aniversare. Triunghiul amoros at its finest, așa cum mi l-am imaginat dintotdeauna că ar trebui să fie (șezând pe scaunele reci din metrou cu Eva între ei?).

De ce-mi place mie Cupșa? Fiindcă-i supra-realist, dar „supra” în sens locativ, doar atât. Literatura lui pare să plutească deasupra realului așa cum înot eu deasupra „podelei“ în piscinele puțin adânci și mă lovesc în bălăceala mea atunci când uit să-mi ridic bazinul suficient de mult. Așa și la el: poveștile îi sunt aproape-reale și nu te-ai prinde că nu ar fi așa până nu dai de un amănunt neînsemnat care să-l dea de gol, ca-n filmul Trainspotting, când personajul își vâră capul în toaletă și se trezește în ocean.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Scările Levantului Scările Levantului (Top 10+) Scările Levantului (Top 10+) Amin Maalouf
Am luat cartea dintr-o dorință de a citi ceva care să-mi aducă cât de puțin...
Dragostea durează trei ani Dragostea durează trei ani Dragostea durează trei ani Frédéric Beigbeder
Dragostea durează trei ani este una dintre foarte puținele cărți pe care le-am citit...
Până când m-a cunoscut Până când m-a cunoscut Până când m-a cunoscut Julian Barnes
N-am reușit niciodată să înțeleg prea bine romanele despre gelozie, poate...
Madame Mallory și micul bucătar indian Madame Mallory şi micul bucătar indian Madame Mallory şi micul bucătar indian Richard C. Morais
Face parte din categoria cărților feel-good. Deși lumea micului indian este un loc...
O istorie culturală a insomniei O istorie culturală a insomniei O istorie culturală a insomniei Eluned Summers-Bremner
Pentru un insomniac, una dintre cele mai plăcute lecturi este tocmai despre ceea ce...